Madrileens onderonsje in CL-finale na winst Real

Real Madrid schakelde Manchester City uit. Net als in 2014 speelt de club in de finale tegen stadsgenoot Atlético.

Gareth Bale scoort de 1-0 voor Real Madrid. Foto Paul Ellis / AFP

Real Madrid heeft een seizoen dat halverwege al verloren leek glans gegeven met het bereiken van de finale van de Champions League. Het elftal van Zinédine Zidane plaatste zich na een benauwde 1-0 overwinning op Manchester City voor de eindstrijd op 28 mei in Milaan. De heenwedstrijd was vorige week in 0-0 geëindigd. „We zijn de koningen van Europa”, scandeerde het publiek na afloop in het Estadio Santiago Bernabéu.

Het kan snel verkeren in het internationale topvoetbal. Twaalf maanden geleden was Real Madrid nog in mineur toen een seizoen werd afgesloten zonder hoofdprijzen. Trainer Carlo Ancelotti moest het veld ruimen. Dat hij een jaar eerder de Champions League had gewonnen was niets meer waard. Rafael Benítez werd binnengehaald als een verlosser. Na een half jaar werd de Spanjaard ontslagen. Clublegende Zidane kreeg vanuit het niets de leiding.

Met het aanstellen van Zidane stak clubvoorzitter Florentino Pérez zijn nek uit. Tegen alle verwachtingen in pakte die zet goed uit. De Fransman leidde Real Madrid via AS Roma, Wolfsburg en Manchester City naar de finale van het belangrijkste Europese clubtoernooi. Het ging weliswaar niet altijd gepaard met sprankelend voetbal, maar dat is voor nu even van ondergeschikt belang. Als de elfde Champions League in de clubgeschiedenis wordt gewonnen heeft Zidane gelijk zijn naam als trainer gevestigd.

Matchwinner Bale

Real Madrid had tegen Manchester City aan een doelpunt van Gareth Bale genoeg. De stervoetballer uit Wales schoot in de twintigste minuut knap raak via de binnenkant van de paal. Real Madrid hinkte grote delen van de wedstrijd op twee gedachten. Aan de ene kant wilde het elftal op zoek naar een bevrijdende treffer, maar de angst voor een dodelijke counter zat voortdurend in het achterhoofd. Zo was Fernandinho op slag van rust met een schot op de paal heel dicht bij de gelijkmaker.

De na een blessure teruggekeerde Ronaldo kon voor Real Madrid het verschil niet echt maken. De Portugees speelde een ongelukkige wedstrijd en blijft vooralsnog dit seizoen staan op zestien doelpunten in de Champions League in elf wedstrijden. Eén minder dan zijn recordreeks van twee jaar geleden toen Real Madrid de hoofdprijs won.

Madrileense strijd

In de finale stuit Real Madrid net als in 2014 op stadsgenoot Atlético Madrid. Twee jaar geleden won ‘de Koninklijke’ de finale in Lissabon na verlengingen. Het was de tiende keer dat Real Madrid de belangrijkste Europese beker won. De rojiblancos zullen in Milaan sportieve revanche willen nemen voor dat verlies. Atlético Madrid won de Champions League nog nooit.

Real Madrid vertegenwoordigt de rijke klasse van de Spaanse hoofdstad. In afwachting van de halve finale tegen Manchester City eten vele fans in de restaurants aan de statige Paseo de la Castellana wat kleine hapjes al nippend aan een goed glas wijn. Toeristen verdringen zich voor de deuren van de fanshop om een laatste slag te slaan. Duizenden Madridistas wachten op de spelersbus. Zwarthandelaren prijzen voor honderden euro’s kaartjes aan. Het Estadio Santiago Bernabéu is één van de indrukwekkendste voetbaltheaters ter wereld.

Als het Hala Madrid uit de luidsprekers klinkt en oude beelden op het scorebord verschijnen voel je de rijke historie Real Madrid. Alleen prijzen tellen bij de succesvolste voetbalclub op aarde. Het museum van de club staat vol met glimmende bekers. De schatkamer van het Santiago Bernabéu is één van de grootste trekpleisters van Madrid met circa een miljoen bezoekers per jaar.

La Décima

De club werd 32 keer kampioen, won 19 bekers en veroverde twee keer de UEFA Cup. La Décima is het glimmende middelpunt. Van Real Madrid wordt nu verwacht dat ‘de elfde’ veroverd gaat worden. Alleen het spelen van de finale van de Champions League is voor de club niet voldoende.

Real Madrid is nu eenmaal gewend aan het winnen van prijzen. De club doet met Ronaldo, Bale en Modric net als in de jaren vijftig met Di Stéfano, Gento en Puskas in 2016 opnieuw een greep naar de macht. Een half jaar geleden had eigenlijk niemand dat voor mogelijk gehouden toen het nog crisis was bij Real Madrid na een kansloze 4-0 thuisnederlaag tegen aartsrivaal FC Barcelona.