Luchtaanvallen Israël op Gaza na wederzijdse beschietingen

Hamas schoot voor het eerst sinds de Gaza-oorlog van 2014 mortiergranaten af, waar Israël op reageerde.

Israëlische militairen aan de grens met Gaza.
Israëlische militairen aan de grens met Gaza. Foto Menahem Kahana/ AFP

De Israëlische luchtmacht heeft woensdag zeker drie doelen in Gaza bestookt, melden verschillende Israëlische media. De aanvallen komen als reactie op het bestoken van Israëlische militairen vanuit Gaza met mortiergranaten door Hamas.

Israëlische militairen waren op verschillende plekken bezig met werkzaamheden aan het grenshek en probeerden tunnels te ontdekken waardoorheen goederen, zoals wapens, naar Gaza worden gesmokkeld. Eerder op de dag reageerde Israël al op beschietingen door met tanks terug te schieten.

De Hamas-minister van Onderwijs besloot twee scholen in de buurt van de schermutselingen te ontruimen. Er vielen aan beide kanten geen slachtoffers. Op dinsdag waren er ook al lichte beschietingen op Israëlische militairen vanuit Gaza, waar Israël op reageerde.

Wapenstilstand

Sinds de Gaza-oorlog van 2014 is het relatief kalm in de Gazastrook. Hamas heeft volgens het Israëlische leger lange tijd werk gemaakt van het tegenhouden van aanvallen op Israël. Daarom worden er weinig raketten afgeschoten. De mortierbeschietingen zijn de eerste van Hamas sinds de Gaza-oorlog.

In de tussentijd heeft Israël er wel werk van gemaakt de tunnels die Hamas maakt, op te sporen en te vernietigen. Israël heeft sinds 2014 zo’n 150 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe techniek om tunnels te vinden, en dat werpt vruchten af. In april werd een tunnel ontdekt die uitkwam in de buurt van een kibboets.

De tunnels tonen een veranderende tactiek van Hamas die Israël zorgen baart: ze zijn niet langer meer alleen bedoeld om wapens te smokkelen. Ook worden ze gebruikt om strijders naar Israël te sturen om daar aanvallen uit te voeren. De spanning loopt nu op omdat Israël vordert in de strijd tegen de tunnels, en Hamas in de Gazastrook tegelijkertijd de slechte leefomstandigheden niet kan verbeteren, mede door de Israëlische blokkade.