Kunst markt

Wat Een vóór 1800 gemaakte Uli, een tweeslachtig voorouderbeeld uit Nieuw-Ierland, het eiland in de Stille Oceaan. Hoogte 152 cm, van een Zwitserse verzamelaar. Op 7 mei te koop bij Sotheby’s in New York. Richtprijs: 4 tot 6 miljoen dollar (3,6-5,5 miljoen euro). Online catalogus: sothebys.com

Bijzonderheid Deze Uli lijkt op die van de Franse dichter André Breton, die in 2003 op de veiling van zijn nalatenschap werd afgehamerd op 1,1 miljoen euro. De bieder kreeg het beeld niet, want de erven gaven het beeld aan de Franse staat ter vereffening van de successie. Het staat nu in het depot van Centre Pompidou.

Goede koop?Michel Thieme, handelaar in tribal art: „Vergeleken met de prijzen voor Afrikaanse tribal art valt het nog mee. De kwaliteit van dit beeld zit in de boosaardige uitdrukking; het chagrijn van de machtige clanleider, zonder wiens zegen niéts van belang, door ons, erbarmelijke stervelingen, ondernomen kan worden.”