Bevrijdingsdag 2016 NPO 1, 20.20-22.15u.

Traditiegetrouw vormt het 5 mei-concert op de Amstel de afsluiting van Bevrijdingsdag. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zien er optredens van Hadewych Minis, Paul de Munnik en Ali B, allen begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest.

Als prelude een impressie van de viering van Bevrijdingsdag in Groningen. Hier vindt dit jaar de Nationale Viering plaats, beginnend met een bevrijdingsontbijt op de Grote Markt. De 5 mei-lezing, deze keer gehouden door journalist Thomas Erdbrink, vindt om 11.00 uur in de Groningse Stadsschouwburg plaats. Dit wordt gezien als een moment van bezinning, voordat de vele festiviteiten in het land losbarsten. Na het middaguur begint het Bevrijdingsfestival in het Stadspark met een optreden van Ali B, waarbij ook minister-president Mark Rutte het podium zal betreden om het bevrijdingsvuur op spectaculaire manier te ontsteken. De organisatie van het festival heeft duizenden opblaashanden laten fabriceren, zodat het publiek met z’n allen de hand op kan steken voor de vrijheid en daarmee het startsein voor de feestelijkheden te geven.