Hoe mensen de vreemdste naam voor hun wifi-netwerk bedenken

‘Pretty fly for a wifi’, of ‘YourDogShitsInMyYard’: wifi-namen zijn een moderne vorm van zelfexpressie, blijkt uit een video van de Canadese zender CBC.

Kijk eens op je smartphone welke wifi-netwerken er allemaal voorbij komen. Je zult je regelmatig verbazen over de vreemde namen die mensen hun draadloze internetverbinding meegeven. Goed, je hebt mensen die Henk heten en waarvan hun wifi daadwerkelijk ‘Wifi van Henk’ heet. Maar voor de creatieve geesten onder ons bevredigt een duidelijke puur descriptieve naam geenszins de behoefte aan originaliteit.

En dus zijn er Lord of the Rings-fans die dermate gesteld zijn op hun digitale privacy dat hun wifi ‘You shall not pass!’ heet. Of mensen met een afkeer van de toiletmanieren van de hond van de buurman en dat middels een als wifi-naam verpakte boodschap ondubbelzinnig laten blijken: ‘YourDogShitsInMyYard’. De Canadese zender CBC ging in Toronto de straat op om de gewone man en vrouw te vragen wat de vreemdste wifi-naam is die ze zijn tegengekomen. En welke naam - met motivatie - zij voor hun eigen netwerk gekozen hebben.

“‘Pretty fly for a wifi’ vond ik best wel grappig,” zegt één van de geïnterviewden. “Eentje heette ‘Pink Flamingo’. Geen idee wat het betekent, maar het klinkt best wel vaag”, vertelt een ander. Zelf bedenken de mensen uit de video ook graag originele namen voor hun eigen wifi. Veel namen komen voort uit frustratie.

Iemand met heel traag internet:

“Die van mij heet ‘Loading…’ ”

Iemand met een hekel aan telecomproviders (Rogers is een grote speler in Canada):

“Mijn wifi heet F*ckRogers”

Toch zijn er ook mensen met altruïstische motieven:

“Ik heb een open wifi en van mij mogen anderen daar zoveel mogelijk gebruik van maken als ze willen. Dus mijn wifi heb ik ‘Trying To Help Somebody Out’ genoemd.”