‘HMS Endeavour van James Cook gevonden bij Rhode Island’

Het schip de HMS Endeavour van de legendarische ontdekkingsreiziger James Cook is wellicht opgespoord. Onderzoekers denken te weten waar het wrak ligt, namelijk voor de oostkust van de VS, op de bodem van de zee bij de Newport Harbor van Rhode Island.

Met hulp van historische documenten in Londen hebben onderzoekers het beroemde ontdekkingsschip gelokaliseerd. Woensdag wordt op een persconferentie een toelichting gegeven.

De wetenschappers van het Rhode Island Marine Archaeology Project spreken van 80 tot 100 procent zekerheid. In 1778 werden nabij de genoemde haven veel schepen tot zinken gebracht, bij een slag om Rhode Island.

Kapitein Cook voer met de HMS Endeavour naar Nieuw-Zeeland en langs de oostkust van Australië. Hij maakte tussen 1768 en 1779 drie beroemde zeiltochten over de wereld, in opdracht van de Royal Society, de Britse nationale academie van wetenschappen. Op zijn derde reis werd hij vermoord op het strand van Kealakekuabaai op Hawaï.

Nadien kreeg het schip, onder de naam Lord Sandwich, een tweede leven als middel van transport voor troepen in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Aan boord bij Cook zaten naast zeelui ook veel wetenschappers uit verschillende disciplines. De Britse arbeiderszoon bracht Nieuw-Zeeland en de oostkust van Australië in kaart en deed hetzelfde met archipels zoals Tahiti en Hawaï.

Aan James Cook zijn honderden biografieën en studies gewijd. Sinds 1994 ligt een replica van de HMS Endeavour in de haven van Sydney.