Halvering winst Shell door lage olieprijs

Het had nog slechter gekund. Dankzij olie- en gasproducten én kostenbesparing blijft Shell uit de rode cijfers,

Het is de trend van het eerste kwartaal van dit jaar: kelderende winsten voor de grote oliemaatschappijen, maar minder dan analisten hadden verwacht.

Dat de winsten spectaculair zouden dalen – en soms zouden omslaan in regelrechte verliezen zoals bij het Amerikaanse Chevron – was te verwachten. De olieprijs bereikte in januari een voorlopig dieptepunt van 28 dollar per vat Brent (Noordzee-olie), na een neergang van anderhalf jaar die begon op het moment dat een vat olie 115 dollar kostte.

Halvering winst

De gevolgen bleven ook voor Shell niet uit, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die deze woensdag bekend werden gemaakt. Er werd met extra aandacht naar deze cijfers uitgekeken omdat Shell midden in deze lage oliemarkt, ook nog eens de Britse BG-groep had overgenomen voor ruim 50 miljard dollar.

De winst van de Nederlands-Britse multinational daalde met 58 procent van 3,7 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2015, naar 1, 6 miljard dollar (1,4 miljard euro) dit jaar. Analisten hadden voorspeld dat de winst uit zou komen op 1,2 miljard. De omzet in de eerste drie maanden was slechts 48,5 miljard dollar tegenover ruim 65 miljard dollar een jaar eerder. Over heel 2015 boekte Shell nog een omzet van 247 miljard dollar.

Dat de resultaten niet nóg slechter zijn uitgevallen heeft volgens Shell-topman Ben van Beurden onder andere te maken met de productie van gasproducten als LNG (vloeibaar gas), en goede resultaten in raffinage en petrochemie, juist dankzij de lager olieprijs.

Het BG-effect

De overname van BG, eind januari, is nog niet helemaal goed zichtbaar in de cijfers. Behalve dan in de schuldpositie van Shell. De relatieve schuldpositie – de netto schuld als percentage van het totale kapitaal – sprong van ruim 12 procent naar ruim 26 procent.

Bij de presentatie van de cijfers zei Van Beurden deze woensdag dat de integratie van BG dit jaar zal worden afgerond zonder dat de operationele kosten verder zullen stijgen. Eerder werd al bekend dat het samengaan van de twee bedrijven internationaal meer dan 10.000 banen zal kosten. Ruim driekwart daarvan is al gerealiseerd.

In Nederland heeft Shell een vrijwillig vertrekregeling opengesteld. In 2015 telde Shell wereldwijd 93.000 werknemers en BG bijna 6.000. Bij BG zullen vooral kantoorbanen verloren gaan omdat besloten is de vestiging in het Britse Reading te sluiten.

De hardste klappen

Net als de andere grote oliemaatschappijen heeft Shell dit kwartaal flink het mes gezet in de uitgaven. Miljardenprojecten in Canada (LNG) en Australië (eveneens LNG) werden geschrapt. Investeringen zullen dit jaar ongeveer 30 miljard dollar bedragen, 3 miljard lager dan aanvankelijk gepland, en 36 procent lager dan wat Shell en BG investeerden in 2015.

Waar de grote olieconcerns het dankzij hun raffinage en andere verwerkende takken beter doen dan analisten hadden verwacht, hebben gerelateerde bedrijven als Fugro en Halliburton, die het moeten hebben van nieuwe investeringen, uitgesproken moeilijk. Bodemonderzoeker Fugro zit in de rode cijfers, zo werd vorige week bekend. Ook oliedienstverlener Halliburton boekte stevige verliezen.