Guardiola krijgt niet zijn perfecte afscheid bij Bayern

Champions League Weer strandde Bayern onder Pep Guardiola in de halve finale. En weer stond een Spaanse club in de weg.

Bayern München-trainer Pep Guardiola roept zijn spelers in de wedstrijd tegen Atlético Madrid aanwijzingen toe vanaf de zijlijn. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Het had het seizoen moeten worden waarin Pep Guardiola zijn Bayern-tijdperk vervolmaakte met de enige prijs die hij in Beieren nog niet won. Maar zover komt het niet. Na de 2-1 overwinning op Atlético Madrid, niet voldoende voor de volgende ronde, is zeker dat de Spanjaard in München afscheid neemt met minstens twee landstitels en de nationale beker. Niet met de befaamde trofee van de Champions League, die hij zo graag had willen winnen voor zijn vertrek naar Manchester City.

Een grote zonde? Dat niet. Maar de teleurstelling zal groot zijn bij de trainer die zo graag wilde voldoen aan het ideaalbeeld van de Duitse rekordmeister. Daar waar grootsheid het streven is en er op sommige dagen zomaar 2.000 fans komen kijken naar de training. Bij zo’n club, vinden bestuurders, hoort zo nu en dan een triomf in Europa’s elitecompetitie.

Maar evenals Lissabon en Berlijn bleek ook stadion San Siro in Milaan een onbereikbaar doel. Daar speelt Atlético binnenkort de finale, terwijl Guardiola zijn ploeg voor de derde keer op rij zag worden uitgeschakeld in de halve finale. En weer door een Spaanse club. In 2014 was Real Madrid de betere, in 2015 Barcelona en nu, op een sensationele avond in 2016, was dat Atlético.

Extra bitter voor Guardiola is dat hij juist werd gehaald om het Spaanse succes over te brengen naar München. Het credo was: als de Duitsers niet van Spanjaarden kunnen winnen, kon een succesvolle Spanjaard dat misschien wel.

Nu Bayern is uitgeschakeld is de kans groot dat de finale straks tussen twee Spaanse clubs gaat, als Real Madrid woensdag afrekent met Manchester City. Mochten Sevilla en Villareal donderdag beide de finale van de Europa League bereiken, dan is het voor het eerst in de geschiedenis van de grote Europese toernooien dat alle finalisten uit één land komen.

De teleurstelling zal groot zijn. Hij wilde voldoen aan het ideaalbeeld van de club

Uitgehongerd

Voor Guardiola rest in 2016 alleen nog het winnen van de Bundesliga en de Duitse beker. Hij die altijd meer wil en geldt als een vakidioot in de goede zin van het woord. Iemand die zo meeleeft met hetgeen er op het veld gebeurt – vaak gebarend als een dirigent - dat hij na de wedstrijd steevast is uitgehongerd. In het boek Herr Pep, over zijn eerste seizoen bij Bayern, noteerde de Spaanse auteur Marti Perarnau hoe de trainer altijd het buffet in het spelersrestaurant aanvalt na afloop van de wedstrijd. Niet één zalmsteak eet hij dan, maar twee.

Terwijl hij zijn honger stilt, zet hij uitvoerig uiteen wat er tijdens de wedstrijd allemaal niet goed ging. Dat is de perfectionist in Guardiola. Nooit tevreden, altijd op zoek naar vooruitgang. „Hij staat zichzelf nooit toe om achterover te leunen en te zeggen: dit is briljant”, zei Bayern-aanvoerder Philip Lahm over hem.

Die arbeidsethos paste goed bij de ijver en toewijding die de Duitse topclub Bayern graag uitstraalt. De bestuurders in Beieren hielden daar wel van, zo’n trainer die na avondwedstrijden uren blijft hangen, maar de ochtend erop gewoon weer om 8.00 uur in zijn kantoor zat. Soms was Guardiola daar zes uur lang bezig met het analyseren van de beelden van de avond ervoor. Onuitputtelijk.

De trainer is het gewend om verantwoordelijkheid te nemen en dat deed hij ook vorige week. In Madrid, waar Bayern toen met 1-0 verloor, zei hij te accepteren dat in Duitsland wordt verwacht dat hij de Champions League wint. In één van de drie seizoenen dat hij nu trainer is bij Bayern, moest dat toch kunnen. „Anders is mijn periode bij Bayern niet af.”

Dinsdagavond, in de Allianz Arena, had zijn ploeg in de eerste helft al met 2-0 voor kunnen staan. Maar na het doelpunt van Xabi Alonso miste Thomas Müller een strafschop. Dezelfde Müller was vorige week in Madrid nog reserve, wat Guardiola op felle kritiek was komen te staan. Hoe kon hij zijn topschutter passeren? Waarna de coach tegen journalisten zei: „Ik ben nog niet dood. Jullie mogen mij afmaken als we het volgende week niet gered hebben.”

Toen oogde hij ongenaakbaar, dinsdag ging hij ten onder. Guardiola gaat bij Manchester City naar verluidt tien miljoen meer verdienen dan de 15 miljoen euro die hij jaarlijks ontvangt bij Bayern, maar de kans is groot dat hij die extra miljoenen had willen inruilen voor het blinkende zilverwaar van de Champions League.