‘Europese solidariteitsheffing voor vluchteling is chantage’

Een voorstel om EU-landen die vluchtelingen weigeren een boete van 250.000 te laten betalen, is niet goed gevallen.

Vluchtelingen in een kamp op het Griekse eiland Lesbos.
Vluchtelingen in een kamp op het Griekse eiland Lesbos. Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto heeft een op woensdag gepresenteerd voorstel van de Europese Commissie over de verdeling van vluchtelingen binnen de unie bestempeld als “chantage”. Szijjarto kreeg daarbij bijval van zijn ambtsgenoten uit Polen, Tsjechië en Slowakije.

Het voorstel van de Commissie geeft een verdere invulling voor het evenredig verdelen van asielzoekers binnen de EU. Landen die de toegenomen vluchtelingenstroom vanuit onder andere Syrië en Libië niet aankunnen, hadden hierop aangedrongen. Zo’n 160.000 asielzoekers die voornamelijk in Italië en Griekenland zitten, moeten op die manier over de hele unie verspreid worden op basis van een quotum. Die quota zijn gebaseerd op bevolkingsomvang en welvaartsniveau.

Lidstaten mogen twaalf maanden lang niet meedoen aan die herverdeling, maar daar staat dan wel tegenover dat ze een ‘solidariteitsheffing’ moeten betalen per afgewezen asielzoeker. De heffing is vooralsnog vastgesteld op 250.000 euro per asielzoeker, maar dat bedrag kan nog veranderen.

Volgens Szijjarto, die ook al tegen het quotumsysteem is, was de solidariteitsheffing een “onaangename verrassing”. Hij twijfelt of er wel sprake is van een serieus voorstel:

“Het quotumvoorstel is een doodlopende weg en ik wil de Commissie verzoeken om die weg niet langer in te slaan.”

Als het voorstel definitief is, is een twee derde meerderheid van de 28 lidstaten nodig om het plan aan te nemen, alsmede een meerderheid van het Europees Parlement.