Economie

Donald Trump gaat presidentscampagne niet zelf financieren

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Anders dan tijdens de voorverkiezingen is Donald Trump niet van plan de campagne voor het presidentschap helemaal zelf te betalen. Hij gaat om fondsen te werven een ‘financiële organisatie van wereldklasse’ opzetten, zegt de Republikeinse kandidaat in The Wall Street Journal.

Nu na Ted Cruz ook John Kasich zich heeft teruggetrokken uit de race naar het Witte Huis kan zakenman Trump zich gaan richten op de strijd tegen hoogstwaarschijnlijk Hillary Clinton. Daar is naar verwachting meer dan een miljard dollar voor nodig. En dat wil Trump niet allemaal zelf ophoesten:

“I’ll be putting up money, but won’t be completely self-funding, as I did during the primaries.”

Omdat Trump zich tijdens de voorverkiezingen juist op de borst klopte dat hij onafhankelijk was van grote geldschieters, krijgt zijn beslissing om nu wel grof geld op te gaan halen nu direct kritiek uit Democratische hoek. Zo vindt het hoofd communicatie van de Democratic National Convention Luis Miranda het een bewijs dat Trump heel makkelijk zijn beloftes breekt:

“This is one more example that voters can’t take Donald Trump at his word. He’ll say anything to get elected, so long as it personally benefits him.”

YouTube gaat traditionele televisie aanbieden

YouTube werkt aan een televisiedienst die vanaf volgend jaar traditionele kanalen in een abonnement gaat aanbieden. Volgens Bloomberg onderhandelt YouTube daar over met grote Amerikaanse mediabedrijven als Comcast, NBC, Viacom, CBS en Fox.

De dienst gaat ‘Unplugged’ heten en biedt een beperkt aantal kanalen aan voor een prijs die waarschijnlijk onder de 35 dollar per maand komt te liggen. Daarmee wil YouTube nog meer mensen naar het videoplatform trekken en minder afhankelijk worden van advertentie-inkomsten.

Naast het hoofdpakket met de belangrijkste zenders wil YouTube ook kleinere thema-pakketten van drie tot vijf kanalen aanbieden zoals bijvoorbeeld comedy of lifestyle. Maar voorlopig heeft YouTube nog geen overeenkomsten kunnen sluiten met de grote mediabedrijven voor doorgifte van hun zenders.

Tesla verhoogt productie

Tesla wil in 2018 een half miljoen elektrische auto’s produceren. Als dat lukt dan bereikt topman Elon Musk dat productiedoel twee jaar eerder dan verwacht, schrijft TechCrunch. Dit jaar wil Tesla 80.000 tot 90.000 nieuwe auto’s van Model S en Model X leveren.

De doelstelling van 500.000 auto’s in 2018 is ambitieus, want dat is tien keer zoveel als er in 2015 zijn geproduceerd. Daarmee zou de productie sneller groeien dan de als spectaculair te boek staande groei van Ford met zijn Model T ruim een eeuw geleden.

Maar Elon Musk heeft er alle vertrouwen in zei hij tijdens een conference call over de kwartaalcijfers waar tesla de nieuwe doelstelling bekend maakte:

“My desk is at the end of the production line. The whole team is super-focused.”

Tesla boekte in het eerste kwartaal bijna 1,2 miljard dollar omzet, dat is beduidend meer dan de 939 miljoen dollar van een jaar eerder. Maar het verlies nam wel toe: van 154 miljoen vorig jaar naar 282 miljoen dollar nu in het eerste kwartaal.