Dit vindt NRC van de films die deze week uitkomen

Met aandacht voor een nieuwe documentaire van Louis Theroux, het succesvolle vervolg op komedie ‘Bad Neighbours’ en de sterke films ‘Quand on a 17 ans’, ‘Men & Chicken’.

 • ●●●●●

  My Scientology Movie

  Zo gesloten en paranoïde was zelfs voor Louis Theroux nieuw. En juist daarom was de Kerk van Scientology zijn ‘Heilige Graal’: een verhaal dat hij móést vertellen, maar dat steeds buiten zijn bereik bleef. Lees de recensie.

  Regie: John Dower. In: 25 bioscopen

  Achtergrond Scientology en Hollywood: Scientology werd groot door filmsterren te werven: John Travolta, Tom Cruise. Inmiddels is een uittocht begonnen. Lees dit achtergrondartikel.
 • ●●●●●

  Dégradé

  Dégradé is een metaforisch bedoelde, maar onrustig en semirealistisch gedraaide speelfilm van de Palestijnse broers Arab en Tarzan Nasser. Eigenlijk heeft alles het hart op de goede plek. En tegelijkertijd is alles in deze film een slordig clichézooitje. Lees de recensie.

  Regie: Arab en Tarzan Nasser. Met: Hiam Abbass, Victoria Balitska, Manal Awad. In: 5 bioscopen

 • ●●●●●

  High Sun

  Wie is Serviër, wie Kroaat? In High Sun (Zvizdan) is dat vaak een vraagteken, zoals veel onuitgesproken blijft. Het zijn drie Romeo-en-Juliavariaties rond de oorlog van 1991-1995. In deel één, 1991, scheiden kalasjnikovs Jelena van muzikant Ivan. Na een clichématige opening met zwaar emotioneel Balkangeschut bouwt High Sun een broeierige intensiteit op die zich in de finale anno 2011 mooi ontlaadt. Lees de recensie.

  Regie: Dalibor Matania. Met: Tihana Lazovic, Goran Markovic, Nives Invankovic. In: 11 bioscopen

 • ●●●●●

  Bastille Day

  Bastille Day is minder pretentieus dan de recente terrorismethriller London Has Fallen: een spannende achtervolging over de daken van Parijs zet de toon voor een vermakelijke mix van harde actie en humor. Beide films exploiteren cynisch de paranoia van een vijfde colonne die het westerse gezag ondermijnt, in beide gevallen overigens met als doel rijk te worden. En dat is dan weer een heel geruststellende motivatie voor ons. Lees de recensie.

  Regie: James Watkins. Met: Idris Elba, Richard Madden, Charlotte Le Bon. In: 68 bioscopen

 • ●●●●

  Tini, het nieuwe leven van Violetta

  Visueel stapelt deze film cliché op cliché, met strandfeestjes uit een Bacardi-reclame: kuise Blue Lagoon-erotiek, paardenhoeven in de branding en een citroenboomgaard bij ondergaande zon. Het is één lange Taylor Swift-clip vol kortademige tienerkitsch. Bij al die overdaad lijken plot, karakterontwikkeling en acteerwerk even te zijn vergeten. Lees de recensie.

  Regie: Juan Pablo Buscarini. Met: Martina Stoessel. In: 85 bioscopen

 • ●●●●

  Bad Neighbours 2

  Precies twee jaar nadat komedie Bad Neighbours een groot succes werd, zijn de makers terug met een hilarisch vervolg dat opnieuw de uiterste grens van smakeloosheid opzoekt én vindt. Zeker 90 procent van de grappen treft doel, een zeer hoge score. Lees de recensie.

  Regie: Nicholas Stoller. Met: Seth Rogen, Rose Byrne, Zac Efron. In: 98 bioscopen

 • ●●●●

  Quand on a 17 ans

  Er zijn mensen die zich hun hele leven herinneren wat het betekent om zeventien te zijn. Sterker nog: die hun hele leven 17 blijven. Zoals de Franse filmmaker André Téchiné. 73 is hij inmiddels, maar met Quand on a 17 ans heeft hij een zeldzaam rake, eerlijke en ruige film afgeleverd over het seksuele ontwaken van twee zeventienjarige jongens in hun laatste schooljaar in een klein stadje aan de voet van de Pyreneeën. Lees de recensie.

  Regie: André Téchiné. Met: Kacey Mottet Klein, Corentin Fila, Sandrine Kiberlain.

 • ●●●●

  Men & Chicken

  Men & Chicken mengt sprookje, slapstick, komedie, familiedrama en horror tot een geheel nieuwe creatie. Ook de muziekscore mixt erop los: zo komt tijdens de credits een zingende zaag boven de strijkers uit. Dat lijkt gefröbel, maar die hybriditeit is precies het type kruising dat thematisch een sleutelrol speelt in het verhaal. Lees de recensie.

  Regie: Anders Thomas Jensen. Met: Mads Mikkelsen, David Dencik, Nikolaj Lie Kaas, Søren Malling, Nicolas Bro. In: 28 bioscopen