Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dankzij het ABP scoort Nederland wereldwijd hoog qua groene beleggingen, Nederlandse laarzenfabrikant Dunlop neemt Amerikaanse concurrent over en hoe deden de andere Philips-dochters het na verzelfstandiging?

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Nederlandse ABP belegt ‘groen’

Nederlandse pensioenfondsen beleggen méér in groene beleggingen dan elders. Dat komt louter door het portfolio van het ABP, schrijft de Volkskrant. In de ranglijst van het Australische Asset Owners Disclosure Project (AODP) staat Nederland op de zesde plaats.

Gemiddeld doen landen zoals Zweden, Noorwegen, Australië, Frankrijk en Denemarken het beter, maar het enorme kapitaal van ABP zorgt voor een hoge notering. Wereldwijd hadden de pensioenfondsen in totaal 39 biljoen dollar (33,9 biljoen euro) te besteden. Daarvan werd vorig jaar 138 miljard dollar (120 miljard euro) in duurzame beleggingen gestoken. Het ABP nam 39 miljard dollar (33,9 miljard dollar) voor zijn rekening.

Nederlandse Dunlop neemt Amerikaanse concurrent Onguard over

Tientallen miljoenen betaalt de Nederlandse laarzenfabrikant Dunlop voor het Amerikaanse Onguard Industries. Volgens Het Financieele Dagblad zal het fusiebedrijf een jaaromzet van ongeveer 100 miljoen euro behalen, met 500 werknemers.

Met de overname van de nummer 2 op de Amerikaanse markt in veiligheidslaarzen, krijgt Dunlop voet op de Amerikaanse markt. Dat vertelt CEO Allard Bijlsma in het FD:

We waren al dominant in Europa en Canada, en krijgen nu ook een hele sterke positie in de VS.

Beide bedrijven produceren speciale veiligheidslaarzen voor professioneel gebruik. De omzet van Dunlop steeg in de laatste vier jaar met 50 procent. Dunlop richtte zich vooral op landbouw, voedingssector, olie- en gasindustrie en algemene industriële bedrijven. Samen met Onguard wil Dunlop jaarlijks wereldwijd zeven miljoen paar laarzen verkopen.

Die andere ‘beurspareltjes’ van Philips

Philips Lighting is niet de eerste Philips-dochter die naar de beurs gaat. RTL Z maakte een filmpje over die andere ‘beurspareltjes’: ASML en NXP. Die waren heel succesvol na hun verzelfstandiging.

ASML en NXP zaten ook in markt waar alles snel veranderde, net als Lighting. In eerste instantie was het zwaar, er werden veel mensen ontslagen. Maar tegenwoordig staat NXP in de wereldwijde top tien van chipmachinemakers.

Natuurlijk kan zo’n verzelfstandiging ook onder de vleugels van Philips, maar dat vinden beleggers minder interessant, becommentarieert Robin Fransman, van de Argumentenfabriek bij RTL Z.

In 1988 werd de productie van lampen een aparte divisie van Philips, en in 2005 werd het een aparte onderneming. Nu wordt het dus een apart bedrijf dat naar de beurs gaat. Philips Lighting heeft een omzet van 7,5 miljard euro en is in 180 landen vertegenwoordigd.