Dans rond Prince’ erfenis begint

De verdeling van de nalatenschap van popmuzikant Prince wordt een hele kluif: er is geen testament. En wat is de omvang van het vermogen?

Twaalf minuten duurde de bijeenkomst voor de rechtbank van Carver County in Minnesota maandag. Meer tijd had de rechter niet nodig om Bremer Trust als bewindvoerder aan te wijzen voor de nalatenschap van Prince, die op 21 april op 57-jarige leeftijd overleed.

Veel nabestaanden waren in de rechtszaal verzameld voor deze puur procedurele zitting. De zus van Prince, Tyka Nelson, die vorige week in een telefonische spoedconferentie om aanstelling van deze bewindvoerder had gevraagd. En vijf halfbroers en halfzussen, die bij de rechter daar geen bezwaar tegen aantekenden.

Vooralsnog is er geen openlijk gesteggel over de erfenis, die tot de meest gecompliceerde van een topartiest zal behoren. Er is geen testament. Volgens zuster Tyka bestaat dat ook niet. Onduidelijk is dus wat de waarde van de erfenis zal zijn. Bremer Trust zal de lopende zaken beheren en op zoek gaan naar alle bezittingen van Prince. Voor de verdeling zal de rechter later een executeur aanstellen.

Ondanks de ingewikkelde familieverhoudingen zal het een relatief eenvoudige opgave zijn om vast te stellen wie de erfgenamen zijn. Volgens de wetgeving van Minnesota zijn dat alle bloedverwanten als er geen echtgenote en kinderen zijn.

Prince Rogers Nelson, zoals de muzikant officieel heette, scheidde twee keer, zijn enige kind overleed een week na de geboorte. Zijn inmiddels overleden ouders, jazzmuzikant John L. Nelson en zangeres Mattie Shaw, scheidden toen hij 10 was. Zijn vader had al drie dochters en twee zonen uit een eerdere relatie, zijn moeder kreeg na een nieuw huwelijk nog twee zonen. Vijf van hen staan nu in de gerechtsdocumenten geregistreerd. De kans is groot dat daar meer bijkomen. Zo komt de overleden halfbroer Duane Nelson, die nog als hoofd bewaking van Paisley Park heeft gewerkt, niet voor in de gerechtsdocumenten en dus ook zijn kinderen nog niet.

Het bepalen van de omvang van de nalatenschap is ingewikkelder. Niet het vaststellen van de waarde van zijn landhuis en studio’s. De waarde van Paisley Park is geschat op 27 miljoen dollar. Daar zal een flink bedrag aan muziekrechten bijkomen op de songs die Prince zelf heeft uitgebracht.

Dan is er The Vault – De Kluis. Al sinds de jaren negentig circuleren geruchten dat Prince in zijn kelders een schat aan nooit uitgebrachte nummers had liggen. Volgens de lokale televisiezender KSTP-TV zou deze vorige week opengebroken zijn op last van Bremer, die nu de waarde moet schatten. Lastig, omdat de erfgenamen nog moeten besluiten wat ze willen uitbrengen en in welke vorm.

Nog complexer zijn de ‘publiciteitsrechten’ en de successiebelasting die erfgenamen daarover moeten afdragen. De belastingdienst zal een waarde vaststellen voor het winstpotentieel van het uitbaten van zijn naam en beeltenis. Daaronder vallen bijvoorbeeld de rechten als een film over hem wordt gemaakt, als een Prince-musical wordt uitgebracht of als Paisley Park tot een toeristische attractie wordt omgebouwd. Omdat Prince relatief jong is gestorven, is dat winstpotentieel hoog. Zijn fans leven nog lang.