Cruz staakt de strijd na nieuwe winst Trump

Ted Cruz heeft zich teruggetrokken uit de strijd om de Republikeinse nominatie voor het Amerikaanse presidentschap. Hij verloor dinsdag de voorverkiezingen in de staat Indiana van concurrent Donald Trump en liet in een toespraak weten geen weg meer te zien naar een overwinning.

“We hebben alles gegeven wat we hadden, maar de kiezers kozen een ander pad”, zei Cruz in een speech. “We schorten onze campagne op.”

Daarmee lijkt de nominatie Trump niet meer te kunnen ontgaan. Zijn enige overgebleven rivaal, senator John Kasich van Ohio, staat op grote achterstand en kan alleen in theorie nog de nominatie bemachtigen op een open conventie van de Republikeinse partij.

Lees meer over waarom Cruz zich heeft teruggetrokken: Goddelijke opdracht niet genoeg voor Cruz
Lees hoe Donald Trump de regels van de politieke campagne voor decennia heeft herschreven Van weggelachen act tot presidentskandidaat

Pact

Cruz en Kasich hadden onlangs een moeizaam pact gesloten om elkaar niet meer te bestrijden. Zo hoopten ze samen zoveel mogelijk gedelegeerden te verzamelen die op een open conventie tegen Trump zouden stemmen. Kasich had in Indiana om die reden geen campagne gevoerd: de peilingen gaven Cruz in Indiana betere kansen.

Daarvan bleek dinsdag echter weinig: Trump haalde volgens voorlopige uitslagen zeker 53 procent van de stemmen, tegen 37 voor Cruz. Dat levert Trump alle 45 Republikeinse gedelegeerden op.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Nog geen minuut na het sluiten van de stembus is Donald Trump uitgeroepen tot winnaar in Indiana.

De voorzitter van de Republikeinse partij, Reince Priebus, twitterde niet veel later dat de partij zich nu achter Trump zou moeten scharen om Clinton van de overwinning te houden:

Twitter avatar Reince Reince Priebus .@realDonaldTrump will be presumptive @GOP nominee, we all need to unite and focus on defeating @HillaryClinton #NeverClinton

John Kasich daarentegen liet weten zich nog niet bij Trumps nominatie neer te willen leggen. “Onze strategie blijft om de nominatie te winnen op een open conventie,” meldde een campagnewoordvoerder in een verklaring.

Twitter avatar JohnKasich John Kasich Now more than ever, there are two paths…
https://t.co/XGNi1Uf8lT

Sanders wint bij de Democraten

Bij de Democraten boekte Bernie Sanders tegen alle verwachtingen in opnieuw een goed resultaat: hij versloeg Hillary Clinton volgens voorlopige uitslagen met 53 procent van de stemmen. De Democratische kandidaten verdelen daarmee de gedelegeerden: 43 voor Sanders, 37 voor Clinton.

Clinton behoudt echter een grote voorsprong, waardoor de nominatie haar bijna niet meer kan ontgaan. Clinton heeft nog 181 gedelegeerden nodig om de absolute meerderheid te vergaren, iets dat ze naar verwachting begin juni zal klaarspelen. De laatste dag van de voorverkiezingen in Amerika is 7 juni. Daarna begint de directe verkiezingsstrijd om het presidentschap.