20 jaar cel en tbs voor moord op Mariska Peters

De straf die Johan P. krijgt valt zwaarder uit dan de eis van het OM, dat hem voor 15 jaar wilde vastzetten.

De rechtbank in Arnhem heeft Johan P., de man die zijn 21-jarige nicht verkrachtte en haar daarna om het leven bracht, veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging. De straf is zwaarder dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat P. voor 15 jaar wilde vastzetten.

In de rechtbank klonk volgens aanwezigen applaus van nabestaanden, toen bleek dat de uitspraak hoger was dan de eis.

Verdwijning

Mariska verdween in de nacht van 8 op 9 februari 2015 en werd twee weken later dood gevonden in de Hatertse Vennen, een natuurgebied net buiten Nijmegen. Volgens de rechtbank is het bewezen dat de nu 52-jarige P. op die nacht met zijn nichtje afsprak om ‘s nachts een pakketje te bezorgen, waarmee ze 250 euro zou verdienen. In plaats daarvan verkrachtte en wurgde hij haar, om het lichaam vervolgens onder een hoop takken en bladeren te verbergen.

Op 22 februari werd het lichaam van Mariska gevonden, met bloedsporen van haar oom onder haar nagels. Ook in de auto en op de vindplaats van het lichaam werden bloedsporen gevonden. P. zat toen hij in 2015 het misdrijf beging in de laatste fase van zijn tbs-behandeling in de Pompekliniek in Nijmegen. Hij was in 2004 was veroordeeld voor incest met zijn dochter.

P. troostte familie en hielp zoeken

De rechters verwijten het P. dat hij bij de zoektocht naar zijn nichtje meehielp met zoeken. Ook troostte hij de familie en nam hij zelf steunbetuigingen in ontvangst. Tijdens de stille tocht liep de oom voorop en droeg hij de kist van zijn slachtoffer. Hij zei al die tijd niets tegen de familie, die hem hielp bij zijn terugkeer in de maatschappij.