De beste films van Alfred Hitchcock

1

Psycho (1960)

Ontegenzeggelijk de meest shockerende Hitchcockfilm. Psycho was in feite de geboorte van het slasher-genre: bloederig, gruwelijk en spannend. Wees gewaarschuwd: na het zien van deze film durf je wellicht een tijdlang niet te douchen.

2

The Birds (1963)

Goed, Psycho was misschien de engste, maar Hitchcock maakte nog een horrorfilm. Over vogels. Hoe eng kunnen kraaien op een telefoondraad zijn? Of een paar zeemeeuwen? Bloedstollend eng. The Birds is, in al zijn suggestieve eenvoud, nachtmerriemateriaal.

3

The 39 steps (1935) Vaak genoemd als de beste ‘vroege’ Hitchcock – hij regisseerde de film op z’n 35ste. In deze films zijn voor het eerst enkele van zijn later beroemd geworden ‘Hitchisms’ te zien: een ten onrechte beschuldigde man, en een ijzige blondine.