Volg hier de avonturen van de olympische vlam

Je kunt de Olympische vlam nu volgen op zijn reis door Brazilië – op zijn eigen Twitteraccount.

Foto AFP / Aris Messinis

Al duurt het nog 94 dagen tot de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro officieel van start gaan, het feestje is voor velen al lang begonnen. Voor deze echte fans heeft de organisatie een Twitter-account aangemaakt voor de olympische vlam, zodat we die kunnen volgen onderweg naar Rio.

Het vuur werd tijdens een feestelijke ceremonie op 21 april ontstoken bij de ruïnes in het Griekse stadje Olympia. Sindsdien krijgen al ruim 16.000 volgers dagelijks updates in hun tijdlijn van de vlam, die vrolijk in de eerste persoon tweet waar hij allemaal naartoe gaat.

Twitter avatar OlympicFlame Olympic Flame I’m back! 🔥 #OlympicFlame

Onderweg praat de vlam met de mensen die hem meenemen, blikt hij vooruit naar zijn volgende bestemming en maakt hij onderweg selfies vanuit vliegtuigen. Maar hij lijkt toch vooral bedoeld om iedereen te laten weten hoe veel zin hij heeft in de Spelen.

Vandaag kwam de vlam via Zwitserland aan in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, na een aantal dagen door Griekenland te hebben getoerd.

Twitter avatar OlympicFlame Olympic Flame 🇧🇷, I´ve arrived! Feeling the 🔥😀 #OlympicFlame https://t.co/8QJvd116c7

In totaal wordt de vlam op zijn reis vergezeld door zo’n 12.000 (oud)-atleten, die hem het land door dragen. Uiteindelijk komt hij op 5 augustus aan bij de openingsceremonie in Rio de Janeiro, waar hij in het Maracanã-stadion zal branden tijdens de Spelen duren.

Grimmige geschiedenis

Hoe vrolijk de Vlam ook twittert, zijn jaarlijkse reis heeft een duister verleden. Tijdens de Griekse burgeroorlog in 1948 werd de tocht vanuit Olympia met geweld verstoord door communistische guerrilla’s, die tegen het Griekse regeringsleger vochten. Bij deze aanval kwam een soldaat om het leven, en om erger te voorkomen werd de tocht onder bewaking van gevechtsvliegtuigen en grondtroepen voortgezet.

Ook was de fakkeltocht in 1936 het toneel van racisme en antisemitisme. In Wenen verstoorde een groep nazi’s de optocht, waarop die door politie te paard uiteen werd geslagen. Elders in de stad werden Joodse bezittingen aangevallen.