Veevoerbedrijf rondt met beursgang transformatie af

Het Gelderse ForFarmers sluit met beursgang de overgang van regionale coöperatie naar internationaal bedrijf af.

ForFarmers zet 2,2 miljard euro om.

Europees marktleider in veevoer ForFarmers, een voormalige coöperatie uit het Gelderse Lochem, krijgt vanaf 24 mei een notering op de Amsterdamse beurs. Vorige maand stemden de aandeelhouders al bijna unaniem in met een beursgang van het bedrijf.

De onderneming met 2.370 werknemers verkoopt per jaar 9,1 miljoen ton veevoer voor rundvee, paarden, varkens en pluimvee, en verder handelsproducten voor akker- en weidebouw. Vorig jaar bedroeg de omzet ruim 2,2 miljard euro. De winst was 50,7 miljoen euro.

De reden voor de beursgang is de internationale groei van het veevoerbedrijf. „Vroeger verkocht de coöperatie bijna al het veevoer aan haar leden. Het bedrijf is hard gegroeid, ook buiten de Nederlandse grenzen. Nu heeft 85 procent van zijn klanten niets meer met de coöperatie te maken”, zegt analist Joost de Rijk van zakenbank en vermogensbeheerder Kempen & Co.

De beursgang levert het bedrijf geen extra kapitaal op. Zij vormt het sluitstuk van de overgang van een regionale naar internationale veevoerfabrikant. In 2010 werden de aandelen in ForFarmers al gecertificeerd. Sindsdien konden leden en externe partijen hun certificaten verhandelen via een besloten platform. De gang naar de beurs betekent dat dit platform nu verhuist naar het Damrak.

Een voorloper van ForFarmers werd in 1896 opgericht als Coöperatie Welbegrepen Eigenbelang om boeren te voorzien van goed veevoer voor een lage prijs. In 2007 werd de coöperatie van de onderneming gescheiden. ForFarmers is nu voor 68,2 procent in handen van coöperatie FromFarmers, die 6.248 leden telt.