Rusland: wapenstilstand uitbreiden naar Aleppo

De laatste weken wordt hevig in de stad gevochten. In een paar delen van het land geldt een “regeling van stilte”.

Een raket van rebellen heeft een ziekenhuis in Aleppo geraakt. Foto AP

Een vorige week gesloten “regeling van stilte” in de Syrische provincie Latakia en de hoofdstad Damascus moet worden uitgebreid naar Aleppo. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov hoopt binnen een paar uur aan te kunnen kondigen dat er ook in de grootste stad van Syrië, waar de afgelopen weken hevig om gevochten wordt, een wapenstilstand geldt. Dat meldt de BBC.

Voorwaarde is wel dat rebellen gebieden in Aleppo verlaten waar jihadistische strijders aanwezig zijn. Een groot deel van de stad is in handen van niet-islamistische rebellengroeperingen. Aleppo is hun laatste grote bolwerk.

kaart

Maar andere delen van de stad hebben te maken met een aanwezigheid van strijders van Jabhat al-Nusra, een aan Al-Qaida gelieerde jihadistische beweging. Bombardementen op jihadisten vallen niet onder de wapenstilstand die in februari werd afgesproken.

Ziekenhuizen getroffen

Staffan de Mistura, de speciale gezant van de VN voor Syrië, heeft gezegd te hopen dat de vredesonderhandeling weer hervat kunnen worden als er inderdaad een wapenstilstand in Aleppo komt. Er zijn in tien dagen zo’n driehonderd mensen omgekomen. Dinsdag kwamen er zeker negentien mensen om bij bombardementen. Wederom werd een ziekenhuis getroffen, ditmaal in gebied dat door de Syrische overheid wordt bestuurd. Rebellen zouden achter de aanval zitten.

Omdat steeds meer burgerdoelen en ziekenhuizen getroffen worden, heeft Artsen zonder Grenzen (AzG) eerder al besloten geen coördinaten van ziekenhuizen en veldhospitalen ter beschikking te stellen aan de strijdende partijen. In plaats van het vermijden van deze doelen, vermoedt AzG dat de informatie juist gebruikt wordt om ziekenhuizen te treffen.

Eind april vielen minstens vijftig doden bij een bombardement op een ziekenhuis in Aleppo. Zes dokters werden gedood, onder wie de laatste kinderarts. Als reactie daarop kondigde het Syrische leger een gevechtspauze aan van minstens 72 uur, maar niet in Aleppo. Staffan de Mistura verklaarde de wapenstilstand uit februari praktisch beëindigd. Een belangrijk deel van de oppositie liep een week eerder weg uit het vredesoverleg in Geneve, omdat zij de Russen en Syriërs ervan beschuldigen ondanks het bestand te blijven bombarderen.

Resolutie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag unaniem een resolutie aangenomen waarin strijdende partijen bij conflicten, niet slechts in Syrië, worden opgeroepen medische faciliteiten en personeel te beschermen tegen aanvallen. Volgens de directeur van het Rode Kruis zijn er de afgelopen drie jaar wereldwijd zeker 2.400 aanvallen op medische doelen uitgevoerd.

Bij de vergadering van de Veiligheidsraad noemde secretaris-generaal Ban-Ki Moon het bombarderen van ziekenhuizen een oorlogsmisdaad. Sinds de start van de Syrische burgeroorlog zijn al 730 medische hulpverleners omgekomen.

Twitter avatar UN_Spokesperson UN Spokesperson “Intentional & direct attacks on hospitals are war crimes” Ban Ki-moon says over 730 medical personnel killed since start of #SyriaCrisis