Recordaantal Tony-nominaties voor musical Hamilton

De hiphopmusical over Alexander Hamilton is zestien keer genomineerd. Ivo van Hove maakt kans om beste regisseur te worden.

Hiphopmusical Hamilton heeft een recordaantal van zestien nominaties in de wacht gesleept voor de Tony Awards, de meeste prestigieuze Amerikaanse theaterprijzen. De organisatie maakte dinsdag alle nominaties bekend.

Eerder wisten twee musicals vijftien nominaties binnen te slepen. Hamilton, dat gaat over het leven een van de Amerikaanse founding fathers Alexander Hamilton, is in bijna elke categorie vertegenwoordigd, waaronder de belangrijkste voor beste nieuwe musical.

De musical neemt het in die categorie onder meer op tegen School of Rock, The Musical - gebaseerd op een filmkomedie uit 2003 met Jack Black - en Bright Star, dat zich in het Amerikaanse Zuiden in de jaren twintig afspeelt.

De Vlaamse regisseur Ivo van Hove, directeur van Toneelgroep Amsterdam, is genomineerd voor beste regisseur voor het stuk A View From the Bridge. Zijn partner Jan Versweyveld maakt kans op een prijs voor beste design en beste belichting voor hetzelfde stuk, en voor beste belichting van The Crucible, dat ook geregisseerd wordt door Van Hove. Beide stukken hebben een nominatie gekregen voor beste heruitvoering van een toneelstuk. Verschillende acteurs uit beide stukken zijn ook genomineerd.

Diversiteit

De schrijver, componist en hoofdrolspeler van Hamilton is de van oorsprong Puerto Ricaanse Lin-Manuel Miranda. Hij is ook onder meer genomineerd voor beste muziek en beste hoofdrol. Hamilton is een gigantische hit op Broadway. Bijna alle rollen worden gespeeld door latino en zwarte acteurs. The New York Times schreef daarover:

“Een verhaal over immigranten, van makers die de kinderen zijn van immigranten. Hamilton heeft bijgedragen aan het nationale gesprek over immigratie. Een zin uit de show - “Immigrants/We get the job done” - krijgt zoveel aanhoudend applaus dat de pauze na die zin verlengd is om ruimte te bieden aan de ovatie op het eind.”

Pulitzer en Grammy

Recensenten zijn lyrisch, net als politici, van Barack Obama tot voormalig vicepresident Dick Cheney.

Hamilton won eerder al een Pulitzer voor beste drama en een Grammy Award voor beste musicalalbum. De prijzen worden op 12 juni uitgereikt in het Beacon Theatre in New York.

De cast van Hamilton in het Witte Huis