Rechter heft blokkade Whatsapp in Brazilië op

Op maandag besloot een andere rechter nog dat de dienst 72 uur geblokkeerd moest worden.

AP Photo/Andre Penner

Een rechter in Brazilië heeft opdracht gegeven om een landelijke blokkade van Whatsapp op te heffen, zo meldt Reuters. Maandag bepaalde een andere rechter nog dat vijf telecomproviders de berichtendienst gedurende 72 uur moesten blokkeren. De bedrijven gingen akkoord met het verzoek, op straffe van een boete van 125.000 euro per dag als ze de dienst niet blokkeerden. Wat de reden voor dat gerechtelijke besluit was, bleef geheim wegens een lopend onderzoek.

Advocaten van Whatsapp tekenden direct bezwaar aan en zijn dinsdag dus in het gelijk gesteld. Door de blokkade werden ongeveer honderd miljoen Braziliaanse gebruikers gedupeerd. Na het gerechtelijk besluit kwam het berichtenverkeer langzaam weer op gang, aldus de krant O Globo.

Eerdere blokkade

Whatsapp gaf maandag te kennen “teleurgesteld” te zijn in de blokkade. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf zo goed mogelijk meegewerkt met de autoriteiten, maar beschikt het niet over de informatie waar om wordt gevraagd. Volgens Whatsapp wordt geen informatie opgeslagen omdat de dienst gebruikt gemaakt van end-to-end versleuteling waardoor alleen de zender en ontvanger nog de berichten kan lezen. Het bedrijf zegt daardoor geen gegevens over de chathistorie van gebruikers op te slaan.

Het is niet het eerste incident waarbij Whatsapp een conflict heeft met de Braziliaanse autoriteiten. In maart werd een leidinggevende van Facebook - eigenaar van Whatsapp - vastgezet. Facebook wilde geen data vrijgeven van de berichtendienst voor een lopend drugsonderzoek, waarna de vicepresident van het bdrijf in Zuid-Amerika 24 uur in de cel moest doorbrengen. Naar eigen zeggen was de detentie onrechtvaardig, aangezien Facebook en Whatsapp twee onafhankelijke bedrijven zijn, ook al hebben ze dezelfde eigenaar. Hij kwam vrij nadat een andere rechtbank het eerdere besluit vernietigde.

In december vorig jaar speelde er ook al een soortgelijke zaak. Toen werd Whatsapp voor 48 uur geblokkeerd omdat het bedrijf niet voldoende meewerkte in een strafrechtelijk onderzoek. Na dertien uur was dat besluit teruggedraaid.