Philips brengt lichtdivisie naar de Amsterdamse beurs

Het bedrijf stoot het zelfstandige Philips Lighting af omdat er niet tijdig een koper kon worden gevonden.

Het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam. Foto: Sander Koning / ANP

Philips heeft de knoop doorgehakt: het brengt zijn verzelfstandigde lichtdivisie Philips Lighting naar de Amsterdamse beurs. Daarmee wordt duidelijk dat er definitief geen koper is gevonden voor de divisie. Dat maakte het elektronicabedrijf dinsdagochtend bekend in een verklaring (PDF).

Omdat Philips zich in zijn geheel wil richten op gezondheidstechnologie stoot het bedrijf de zelfstandige lichtdivisie af. Philips wil in eerste instantie zeker een kwart van de aandelen naar de beurs brengen, maar houdt een meerderheidsbelang. De komende jaren bouwt Philips dat belang volledig af.

Topman Frans van Houten spreekt in de verklaring van een “historisch” besluit voor Philips. Hij zegt er het volle vertrouwen in te hebben dat Lighting de basis heeft voor stabiele groei en het een goede positie heeft om succesvol te worden.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week liet Van Houten al weten dat een beursgang “een reële optie” was. Hiermee trachtte hij de druk op te voeren op private kopers om alsnog met een acceptabel bod te komen. Dit is kennelijk niet gebeurd - Philips wilde geen inhoudelijke mededelingen doen over de biedingen.

Ook na de beursgang blijft de huidige topman Eric Rondolat de leiding houden bij het bedrijf, wat ook het Philips-logo mag blijven voeren. Philips Lighting is gevestigd in Eindhoven en boekte vorig jaar een omzet van 7,5 miljard euro. De winst van het bedrijf kwam uit op 331 miljoen euro.