Oprichter Pegida moet boete betalen wegens haatzaaien

Mede-oprichter Lutz Bachmann had oorlogsvluchtelingen voor “vee” en “vuil” uitgemaakt.

Lutz Bachmann (met vlag) komt aan bij de rechtbank.
Lutz Bachmann (met vlag) komt aan bij de rechtbank. Foto: AFP PHOTO/dpa/Jens Schlueter

Lutz Bachmann, oprichter en voormalig leider van Pegida in Duitsland, is dinsdag door een rechter in Dresden veroordeeld tot het betalen van 9.600 euro wegens haatzaaien tegen migranten. Het kopstuk van de islamkritische beweging had in 2014 op Facebook oorlogsvluchtelingen uitgemaakt voor “vee” en “vuil”. De verdediging van Bachmann ontkende dat die uitspraken van het Pegida-kopstuk waren. Er was sprake van een politiek gemotiveerd proces en de rechtsgang diende alleen maar om Bachmann verder in diskrediet te brengen. De openbaar aanklager had in deze zaak zeven maanden cel geëist.

Er Ist Wieder Da

Bachmann was vanaf het begin betrokken bij Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes). De beweging kreeg in 2014 veel mensen op de been om wekelijks te demonstreren tegen wat wordt gezien als de islamisering van Duitsland. De groep begon in Bachmanns thuisstad Dresden, maar dook ook in andere steden op. Vorig jaar gaf de leiding aan om als politieke partij mee te doen aan de verkiezingen.

Het 43-jarige kopstuk moest als leider opstappen toen er een foto van Bachmann opdook waarin hij poseerde als Hitler. Volgens Bachmann ging het om een grap, gemaakt in het kader van Er Ist Wieder Da, een absurdistische roman over Hitler die in het moderne Berlijn ontwaakt en een YouTube-ster wordt.