OM onderzoekt rol ziekenhuis bij dood tophockeyer

Justitie wil weten of het Hilversumse Tergooiziekenhuis strafbare feiten pleegde door de mogelijk verwijtbare dood niet als calamiteit te melden bij de Inspectie.

De dood van een 21-jarige tophockeyer in 2014 wordt onderzocht door het OM.
De dood van een 21-jarige tophockeyer in 2014 wordt onderzocht door het OM. Foto Bas Czerwinski/ANP

Justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het Hilversumse Tergooiziekenhuis vanwege de dood van een 21-jarige tophockeyer in 2014. Dat gebeurt naar aanleiding van een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg uit maart 2016 waarin geconcludeerd wordt dat de zorg door de longarts ernstig tekort schoot, bevestigt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De zaak rondom de overleden hockeyer Rogier kwam onlangs aan het licht via het onderzoeksprogramma Argos. Daarin bleek dat de moeder van de jongen een zwijgcontract had ondertekend waardoor ze publiekelijk, dus ook niet in een strafrechtelijk onderzoek, over de zaak kan praten. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) liet daarom weten dat ze dergelijke contracten in de zorg wil verbieden.

De hockeyer overleed in het najaar van 2014 plotseling, kort nadat hij met pijn op de borst was opgenomen. Hij had een ontstoken hartzakje, terwijl door miscommunicatie in het ziekenhuis werd uitgegaan van een klaplong.

Tuchtrechter

De Inspectie kondigde eerder aan de verantwoordelijke longarts voor de tuchtrechter moet verschijnen. Bij het overlijden van de 21-jarige was nog geen diagnose gesteld, lag de patiënt niet aan de monitor en is hij niet gezien door een specialist. Het ziekenhuis heeft het incident niet gemeld als een calamiteit, terwijl dat volgens de Inspectie wel had gemoeten.

“Het onderzoek bestaat onder andere uit het horen van deskundigen en overleg met de IGZ en als alle stukken er zijn, zal de officier van Justitie bekijken of er een strafbaar feit is gepleegd en tot vervolging wordt overgegaan.”

Mocht het OM daadwerkelijk tot strafvervolging overgaan, dan is dat opmerkelijk, aangezien het ziekenhuis volgens de Volkskrant dan tegelijkertijd voor twee zaken worden vervolgd. Het hof oordeelde afgelopen februari al dat er een strafzaak moet komen vanwege een voorval uit 2010 waarbij een patiënte overleed nadat ze van de operatietafel was gevallen. Het ziekenhuis zelf zegt nog niet door het OM op de hoogte te zijn gebracht van het onderzoek.