Melk eigen moeder is het best

Gezondheid Kunstmelk is niet slechter dan donormelk voor te vroeg geboren kinderen. De eigen moedermelk blijft het beste.

Foto ANP / Robin Utrecht

Donormoedermelk is niet beter dan kunstvoeding in het voorkomen van levensbedreigende infecties of sterfte bij te vroeg geboren baby’s. Alleen met de eigen moedermelk (die niet gepasteuriseerd hoeft te worden) daalt de sterfte en gevoeligheid voor ernstige infecties van de premature zuigeling. Dat blijkt uit een vergelijkende studie die werd uitgevoerd onder leiding van Hans van Goudoever van het VUmc in Amsterdam. De resultaten verschenen maandag in JAMA Pediatrics.

Te vroeg geboren kinderen met een heel laag geboortegewicht hebben meer risico op overlijden. Moedermelk is beschermend.

Maar bij moeders van te vroeg geboren kinderen komt de melkgift vaak moeilijk op gang, waardoor deze aangevuld moet worden met donormelk of kunstvoeding op basis van koemelk. Welke daarvan gekozen wordt, maakt voor het risico op ernstige infecties of overlijden in de eerste tien levensdagen van het kind niet uit, zo bleek in de Amsterdamse studie.

„Donormelk is duur”, zegt onderzoeksleider Van Goudoever aan de telefoon. „Het kost 40 tot 50 euro per dag. Maar toch is deze uitkomst geen reden om te stoppen met donormoedermelk, want natuurlijke melk heeft nog altijd een gunstig effect op het IQ van het kind. Er zitten zoveel stoffen in die nuttig zijn voor de ontwikkeling.”

Het verschil met de eigen moedermelk komt waarschijnlijk doordat donormelk wordt gepasteuriseerd en ingevroren. „Dat moet omdat het veilig moet zijn”, zegt Van Goudoever. „Maar eigenlijk moeten we dringend aan de slag om daar een andere methode voor te vinden.”