Ze leren kunst kijken om kunst van het kijken te leren

Geneeskundestudenten in Nijmegen kunnen vanaf nu het keuzevak kunstobservatie volgen. In dit keuzevak, ‘De kunst van kijken en zien voor de medische professie’, bekijken en analyseren ze onder begeleiding van kunstenaars en medische professionals werken in musea en ateliers. Dit leert hen beter te observeren. „Behalve vakkennis is goed kunnen observeren een belangrijke vaardigheid bij het stellen van een diagnose”, aldus het Radboudumc.

Kunstobservatie als vak voor geneeskundestudenten is nieuw in Nederland, maar in de Verenigde Staten is er al ervaring mee opgedaan. De resultaten daarvan werden eerder beschreven in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt (de colleges verschilden onderling te sterk in opzet) lijkt het systematisch bekijken van kunst te leiden tot betere observatievaardigheden.

De studenten zagen later bij patiënten meer details, meer patronen en herkenden ook beter emoties. In de VS bieden onder meer Harvard en Stanford sinds een aantal jaren kunstobservatie aan in het medisch curriculum.

Het programma kunst en cultuur van het Radboudumc begon anderhalf jaar geleden samen met de kunstenaars Roy Villevoye en Hans Aarsman een proef, om te onderzoeken of het vak ook hier een plek in het curriculum verdiende. De resultaten waren positief.

Kunstobservatie of ‘De kunst van kijken en zien voor de medische professie’ is een nieuw vak bij het Radboudumc, zaterdag vond het eerste van zeven masterclasses plaats in Museum MORE in Gorssel (Achterhoek). In Nederland was het vak er op deze manier nog niet eerder, wel bezoeken geneeskundestudenten in Rotterdam sinds dit collegejaar één dag museum Boijmans Van Beuningen, als onderdeel van het tweedejaars vak ‘klinisch redeneren’. In de Verenigde Staten is er al meer ervaring mee opgedaan.

Het keuzevak kunstobservatie bestaat uit zeven masterclasses. De studenten gaan onder begeleiding van steeds weer andere kunstenaars naar een museum of atelier om daar kunstwerken te bekijken en te analyseren. Het vak staat open voor geneeskundestudenten en studenten biomedische wetenschappen.

Naschrift (6 mei 2016): Informatie over Rotterdamse geneeskundestudenten toegevoegd [red.]

    • Gretha Pama