Levenslang voor Israëliër die Palestijn levend verbrandde

De moord op een 16-jarige Palestijn leidde indirect tot de Gaza-oorlog van 2014.

Yosef Haim Ben-David (midden) arriveert bij de rechtbank. Hij zal levenslang en nog eens twintig jaar cel krijgen.
Yosef Haim Ben-David (midden) arriveert bij de rechtbank. Hij zal levenslang en nog eens twintig jaar cel krijgen. Foto: AFP/AHMAD GHARABLI

Een Israëliër die in april was veroordeeld wegens het levend verbranden van een 16-jarige Palestijn, heeft van een rechter in Jeruzalem levenslang plus twintig jaar gekregen. Eerder al werden twee minderjarige Israëliërs veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor medeplichtigheid. De moord op Mohammed Abu Khdeir in 2014 leidde tot oplopende spanningen tussen Israël en de Palestijnen, wat in dat jaar uitmondde in het heftigste conflict in jaren tussen de twee partijen.

Dat de 31-jarige Yosef Haim Ben-David nu pas zijn straf krijgt, komt doordat hij op het laatst beweerde ontoerekeningsvatbaar te zijn, na eerder wel al een bekentenis te hebben afgelegd. Kort voor de uitspraak van dinsdag betuigde Ben-David voor de eerst keer spijt. De aanklager had opgemerkt dat Ben-David gedurende het hele proces nog geen enkele keer berouw had getoond.

De levenslange gevangenisstraf die Ben-David heeft gekregen voor de moord op Abu Khdeir, komt neer op 25 jaar cel. Daarbovenop komt nog twintig jaar cel voor een reeks andere vergrijpen. Daarnaast moet hij ook nog 35.000 euro betalen aan de nabestaanden van Abu Khdeir. Een bedrag van 5.000 dient te worden overgemaakt aan een andere Palestijnse familie, wier zoon Ben-David geprobeerd had te kidnappen op de nacht voor de moord op Abu Khdeir.

Vergeldingsactie

Abu Khdeir werd in 2014 nabij zijn huis in een Arabische wijk van Jeruzalem ontvoerd door Ben-David en twee jonge Israëliërs. In een bos werd hij geslagen en vervolgens levend verbrand. De moord was een vergeldingsactie voor de dood van drie Israëlische tieners die eerder door Palestijnen waren ontvoerd.

Het incident leidde uiteindelijk tot toenemend geweld tussen Israël en de Palestijnen, wat indirect uitmondde in raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Het Israëlische leger trok vervolgens het gebied binnen voor een operatie die zeven weken zou duren. Bij dat conflict kwamen bijna 2.000 Palestijnen om het leven, aan Israëlische zijde 73.