Kabinet wil strenger toezicht op trustkantoren

Na waarschuwingen van DNB en na de ‘Panama Papers’ stelt minister Dijsselbloem nu strenger toezicht voor op de Nederlandse trustsector.

Minister Jeroen Dijsselbloem. Foto ANP

Trustkantoren moeten zich aan veel strengere regels gaan houden. Dat blijkt uit de conceptwetsvoorstel Toezicht trustkantoren 2018 dat minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) maandag heeft gepubliceerd.

De nieuwe wet geeft toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) meer middelen om in te grijpen bij ‘foute’ trustkantoren, stelt een tweehoofdige dagelijkse leiding verplicht en zorgt ervoor dat bepaalde constructies die trustkantoren bedenken, makkelijker verboden kunnen worden. Ook worden boetes die trustkantoren krijgen in de toekomst openbaar gemaakt.

Trustkantoren hebben een slechte naam. Ze staan bekend als de bedrijven die brievenbusbedrijven besturen en die belastingontwijking en witwassen faciliteren. DNB heeft de afgelopen jaren meermalen uiterst kritische onderzoeken over de trustsector gepubliceerd. Trustkantoren scoren daarin steevast slecht op bijvoorbeeld het zicht hebben op integriteitsrisico’s.

Het wetsvoorstel is een antwoord op die kritische geluiden van de toezichthouder. Dijsselbloem wil met zijn wetsvoorstel „met name bijdragen aan de strijd tegen witwassen”. Het nieuwe, strengere toezicht op de trustsector moet aansluiten op de Wet financieel toezicht (op banken en verzekeraars). Daar is het toezicht sinds de financiële crisis aanmerkelijk verscherpt. De nieuwe wet moet in 2018 van kracht gaan.

Recentelijk was er veel te doen over de rol van trustkantoren bij belastingontwijking na onthullingen van de zogenoemde Panama Papers. Het Nederlandse Infintax en het beursgenoteerde Intertrust (onder de oude naam Fortis Intertrust) komen daarin veelvuldig voorbij.

Branchevereniging HollandQuaestor, die 43 van de ruim honderd Nederlandse trustbedrijven vertegenwoordigt, zegt nog niet inhoudelijk op het wetsvoorstel te kunnen reageren. „Onze leden zijn nog druk aan het lezen”, zegt een woordvoerder. „We hebben deze maand opnieuw overleg met het ministerie van Financiën om over het voorstel te spreken.” De trustsector heeft vier weken te tijd om eventuele bezwaren tegen of aanvullingen op de wet in te dienen.