Brandpunt NPO 2, 20.30-21.25u.

Uit nieuw onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat duizenden Groningers kampen met psychische schade als gevolg van de aardbevingen die worden veroorzaakt door het boren naar gas. Zo blijkt dat in postcodegebieden met veel aardbevingsschade respondenten meer gezondheidsklachten hebben en een minder goede geestelijke gezondheid.

Gedupeerden in het getroffen gebied worden ook ziek van de aanhoudende uitzichtloosheid. De aardbevingen, de tijdrovende procedures en afhandeling van de bevingsschade leidt tot jarenlange onzekerheid. Dit zorgt bij een deel van de Groningers voor gezondheidsklachten als slapeloosheid, irritatie, concentratieproblemen en lichamelijke klachten. Ze voelen zich in de steek gelaten door zowel de overheid als de NAM.

Aan het woord komt onder andere Lambertus Janssens die al zeventien jaar in zijn huis in Appingedam woont. Zijn woning is onherstelbaar beschadigd door een aardbeving en kan bij een zwaardere beving zelfs instorten. Janssens zit met een burn-out thuis en slaapt 14 uur per dag.