Hulk Hogan is voor Trump, Katy Perry steunt Clinton

De LA Times houdt op een scorebord bij voor welke presidentskandidaat Amerikaanse sterren hun steun hebben uitgesproken.

Worstelaar en reality-ster Hulk Hogan is één van de sterren die zijn steun heeft uitgesproken voor Republikein Donald Trump. Foto Steve Nesius/ AP

Ben Affleck, George Clooney, Katy Perry, Lady Gaga, Ellen DeGeneres, Leonardo DiCaprio, Morgan Freeman, Tom Hanks, Sting: het zijn zomaar wat bekende namen uit de lijst van Amerikaanse beroemdheden die Hillary Clinton steunen bij haar strijd om het Amerikaanse presidentschap. Maarliefst 72 sterren prijken er op de zogeheten Celebrity endorsement tracker van de Los Angeles Times. De krant houdt bij welke beroemdheden hun voorkeur hebben uitgesproken voor een bepaalde kandidaat. Conclusie? Als het aan de celebs ligt, redt Ted Cruz het in ieder geval niet.

Twitter avatar katyperry KATY PERRY Atta girl ! 🙌🏼 @HillaryClinton
Twitter avatar ladygaga Lady Gaga Proud to be a New Yorker and to support @HillaryClinton! Make sure you vote before the polls close tonight: https://t.co/pA9K0fFtai 🇺🇸

Een stem, een donatie, een openbare steunbetuiging: veel hebben de Amerikaanse politici over voor een aanbeveling van bekende landgenoten. Het is een toegangspoort naar een potentieel groot arsenaal aan stemmen. Zo lekte in 2012 een wensenlijst van Barack Obama uit met daarop 194 namen van publieke figuren van wie hij graag steun zou verkrijgen. Aan zijn campagneteam de opdracht de sterren zo ver te krijgen dat ze ook tot een openbare aanbeveling zouden overgaan.

Het was voor de LA Times reden om te starten met een soort celeb-barometer met daarop precies bijgehouden wie welke politicus steunt en in welke vorm (een campagnedonatie, het noemen van de kandidaat in een interview of statement). Wie de lijst van sterrensupport bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat bekend Amerika zeer op de hand is van de Democraten.

DeVito en Ruffalo gaan voor Sanders

Naast de eerder genoemde namen krijgt Clinton ook nog de steun van bijvoorbeeld Pharell Williams, Elton John en Robert DeNiro. Mark Ruffalo, Danny DeVito, David Crosby, Michael Moore en de Red Hot Chili Peppers steunen dan weer haar tegenstrever Bernie Sanders.

Populairste man aan Republikeinse kant is Donald Trump. Worstelaar Hulk Hogan heeft zich aan zijn zijde geschaard en wil zelfs Trump’s running mate worden. Daarnaast is er steun van Dennis Rodman, Tila Tequila en Mike Tyson. John Kasich moet het met namen als Tim Allen en Montel Williams doen met de reservebank van Hollywood.

Twitter avatar dennisrodman Dennis Rodman Yes @tedcruz; @realdonaldtrump did fire me on Celebrity Apprentice. But he’s about to fire your ass too! #MakeAmericaGreatAgain

En als de sterren het voor het zeggen hebben, kan Ted Cruz zijn strijd beter opgeven. Volgens de LA Times krijgt hij alleen steun van tv-persoonlijkheid Phil Robertson.

Bekijk hier het volledige scorebord.

    • Jorg Leijten