‘Helikoptercrash Noorwegen door technisch mankement’

Bij het ongeluk kwamen dertien mensen om het leven.

Reddingswerkers zoeken naar overleven bij de plek waar vrijdag een helikopter neerstortte. Foto: AFP/Vidar Ruud

Het helikopterongeluk in Noorwegen waarbij vrijdag dertien mensen om het leven kwamen, is veroorzaakt door een technisch mankement. Volgens de Noorse Onderzoeksraad voor de Veiligheid is menselijk falen zo goed als uitgesloten.

De helikopter van het type EC225 bracht een groep werknemers van de Noorse oliemaatschappij Statoil van een boorplatform in de Noordzee naar het vasteland. Bij de westkust van Noorwegen, ter hoogte van het eilandje Turøy verongelukte het toestel. Alle kwamen inzittenden kwamen om het leven. Elf van hen waren Noors, daarnaast vervoerde het toestel ook een Italiaan en een Brit.

De onderzoekers bevestigen eerdere berichten van CDC, het bedrijf dat de helikopters verhuurt, dat de twee piloten geen tijd hadden om een noodoproep te versturen. Het ongeluk gebeurde zeer snel en er was voor het incident geen enkele indicatie dat er iets aan de hand was. Er is verder geen verband met een ongeluk uit 2012 waarbij eenzelfde type toestel was betrokken, aldus de onderzoekers.

De autoriteiten in Groot-Brittannië en Noorwegen hielden na het ongeluk alle helikopters van dit type aan de grond. Zaterdag riep fabrikant Airbus ook op om alle vluchten met heli’s van het type EC225, dat veel wordt gebruikt in de offshore-industrie, op te schorten. Op maandag werden alle commerciële vluchten met het toestel hervat, behalve in Noorwegen en Groot-Brittannië. Het bedrijf is op dit moment in gesprek met de Europese Luchtvaartautoriteit over of het nodig is om alle lidstaten op te roepen om helikopters van dit type nader te onderzoeken.

    • Philippus Zandstra