Goudprijs naar hoogste punt sinds januari 2015

De goudprijs is maandag opgelopen tot het hoogste niveau sinds begin vorig jaar. Goud wordt door veel beleggers gezien als veilige haven in ingewikkelde economische tijden. De goudprijs stijgt al enkele maanden.

De goudprijs piekte maandagmiddag op 1.303,82 dollar (1.131,61 euro) per ‘troy ounce’ (31,1 gram). Daarmee werd de grens van 1.300 dollar voor het eerst sinds eind januari 2015 doorbroken. Ook dinsdagmorgen bleef zij boven de 1.300 dollar.

Begin dit jaar stond de goudprijs nog op circa 1.060 dollar. Goud is daarmee een van de best presterende grondstoffen. Alleen ijzererts, hout en tin zijn in een jaar tijd meer in prijs gestegen.

De opmars van goud wordt in verband gebracht met de dalende waarde van de dollar ten opzichte van de euro. De Amerikaanse munt heeft de afgelopen tijd aan waarde ingeboet, door het vooruitzicht dat de rente in de VS slechts mondjesmaat zal worden verhoogd.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, herhaalde vorige week dat het rentebeleid voorzichtig blijft, met het oog op de zwakke economische groei.

Door de verzwakking van de dollar steeg de waarde van de euro maandag voor het eerst sinds augustus van vorig jaar tot meer dan 1,15 dollar. Halverwege de middag piekte de Europese munt op 1,1501 dollar.

In maart en december vorig jaar werd met circa 1,05 dollar het laagste punt in jaren bereikt. (ANP)