Geen advocaat. Dus hoe nu verder?

Het proces tegen Aydin C., verdacht van afpersing van 34 meisjes, heeft opnieuw vertraging opgelopen.

Aydin C. gaat zitten in het beklaagdenbankje en slaat de benen over elkaar. De rechters zijn er klaar voor, de tribune is goed gevuld en de rechtbanktekenaar begint zijn schets. Alleen: de advocaat ontbreekt maandag in de rechtszaal in Amsterdam. Aydin moet het doen met een stapeltje A4’tjes, een centimeter dik. Hij hééft geen advocaat.

„Oké, we gaan verder”, zegt de rechter. „We hebben de afgelopen dagen gepoogd een advocaat voor u te vinden, maar dat is niet gelukt. Dus is de vraag: hoe nu verder?”

Al ruim twee jaar zit de 38-jarige Aydin in voorarrest. De Brabander van Turkse komaf staat onder meer terecht voor aanranding en afpersing van 34 meisjes via de webcam. De slachtoffers komen uit vele landen en de zaak werd wereldnieuws toen bleek dat de Canadese Amanda Todd een van hen was.

Todd pleegde zelfmoord in 2012 nadat C. haar had gechanteerd met beelden. Een filmpje op YouTube waarin zij uitlegde wat haar was overkomen werd na haar dood miljoenen keren bekeken. Canada heeft om de uitlevering van C. gevraagd.

Aydin hád een advocaat, maar die gaf afgelopen maart zijn opdracht terug na een ‘vertrouwensbreuk’. De tijd begon te dringen. Aydin zat al veel te lang in voorlopige hechtenis en ook zijn slachtoffers, jonge meisjes, verloren het geduld. De zaak stond gepland in april en moest dus doorgaan, oordeelde de rechter.

Maar de nieuwe advocaat van Aydin, Robert Malewicz, vond de zaak te complex om in één maand voor te bereiden. Het dossier telt ruim 21.000 pagina’s en in een leestempo van 90 pagina’s per uur („door sommige passages kun je sneller heen dan andere”) zou hij een maand lang 8 uur per dag, 7 dagen per week aan het lezen zijn. Malewicz vroeg om uitstel en toen de rechter dat afwees, gaf ook hij vorige week, daags voor aanvang, de opdracht terug.

„Dus we zijn weer terug bij af”, zegt de rechter. Aydin gaat rechtop zitten. „Ook ik wil dat hier een keer een einde aan komt”, zegt hij. „Maar belangrijker vind ik een eerlijk proces.”

De rechters trekken zich terug voor beraad en keren na vijf minuten terug. Uitkomst: de zaak wordt opnieuw uitgesteld. Tot in het najaar „op zijn vroegst”, zegt de rechter. „Eerder maakt het zittingsrooster niet mogelijk.”

Advocaat Robert Malewicz zal de opdracht om Aydin te verdedigen aanvaarden, liet hij gisteren weten. Genoeg tijd om alle pagina’s te lezen? „Ja, dat wel.”