Fiscus heeft 100 malafide adviseurs in het vizier

De Nederlandse Belastingdienst heeft ongeveer honderd belastingadviseurs in het vizier die burgers helpen aan valse aftrekposten, of dat in het verleden hebben gedaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst na berichtgeving van het televisieprogramma EenVandaag.

Duizenden Nederlanders zijn door toedoen van deze malafide adviseurs voor miljoenen euro’s gedupeerd, bijvoorbeeld omdat ze te maken kregen met hoge naheffingen.

De mensen die met hulp van een belastingadviseur valse aftrekposten hebben opgegeven, worden ook op een ‘zwarte lijst’ geplaatst. Ze worden een aantal jaar extra gecontroleerd. Volgens de Belastingdienst staan er inmiddels zo’n 75.000 Nederlandse belastingplichtigen op die lijst.

In 2013 richtte de Belastingdienst een speciaal team op om fraude met inkomstenbelasting en toeslagen te bestrijden. Om dit soort misbruik aan te pakken, krijgt de Belastingdienst jaarlijks 157 miljoen euro extra van het kabinet.

In 2013 en 2014 werden er 46 belastingadviseurs onderzocht, in 2015 waren dat er 79 belastingadviseurs. In totaal blijken er zo’n honderd adviseurs malafide te zijn (geweest). De afgelopen drie jaar zijn er 21 adviseurs veroordeeld.

De veroordeelde adviseurs voerden niet-bestaande zorgkosten op of verzonnen schenkingen. EenVandaag sprak belastingplichtigen die tot 19.000 euro aan naheffingen moesten terugbetalen. (NRC)