Apothekers noemen truc om bestaand medicijn nieuw uit te brengen ‘schofterig’

Fabrikanten van geneesmiddelen kunnen door de huidige regelgeving te gemakkelijk een bestaand medicijn registreren, om vervolgens de prijs van dat middel te verhogen. Dat zegt minister Schippers (Volksgezondheid, VVD). De minister reageerde daarmee maandag op een oproep van apothekersorganisaties over de overdreven bescherming van farmaceuten. Net als in veel andere landen kunnen medicijnfabrikanten in Nederland een middel registreren. Ze hebben dan het alleenrecht voor een bepaalde periode. Maar van die regeling wordt soms misbruik gemaakt, vindt Schippers: „Nu gebeurt het vaak dat een fabrikant met een kleine wijziging in een bestaand product weer voor vele jaren het alleenrecht heeft.”

Een recent voorbeeld is volgens apothekersorganisaties het medicijn dexamfetamine. Dat was tot voor kort merkvrij verkrijgbaar bij apotheken, maar werd op de Nederlandse markt recentelijk toegeëigend door Eurocept.

De kosten voor het medicijn gingen evenwel omhoog. Eurocept maakte zondag bekend dat dertig pillen in het vervolg 27,18 euro gaan kosten, ongeveer drie keer zo veel als het medicijn bij de gemiddelde apotheek kostte. Apothekersorganisaties KNMP en NVZA maken zich tegenover de omroep kwaad over dergelijke trucs. Een apotheker zegt: „Schofterig, het middel bestáát al.” (NRC)