Apothekers boos over ‘truc’ met medicijn

Fabrikanten van geneesmiddelen kunnen door de huidige regelgeving te gemakkelijk een bestaand medicijn registreren, om vervolgens de prijs van dat middel te verhogen. Dat zegt minister Schippers (Volksgezondheid, VVD). De minister reageerde daarmee maandag op een oproep van apothekersorganisaties over de overdreven bescherming van farmaceuten. Als fabrikanten een middel registreren hebben ze het alleenrecht voor een bepaalde periode. Maar van die regeling wordt soms misbruik gemaakt, vindt Schippers. Een recent voorbeeld is volgens apothekersorganisaties het medicijn dexamfetamine tegen ADHD. Dat was tot voor kort merkvrij verkrijgbaar bij apotheken, maar werd op de Nederlandse markt recentelijk toegeëigend door Eurocept. Het middel is sinds dit weekend drie keer zo duur. (NRC)