Extra gewoon

‘Alsjeblieft: een mes, een vork en een lepel. Maak er maar wat moois mee.” Zoiets moet Max Siedentopf hebben gezegd toen hij twintig kunstenaars een plastic bestekset toestuurde. Of ze van het doodnormale wegwerpspul een kunstige foto wilde maken voor het nieuwe tijdschrift Ordinary, dat hij samen met vormgever Yuki Kappes vierjaarlijks uit zal brengen. Siedentopf zelf weet hoe je van iets gewoons iets bijzonders maakt. Voor zijn kunstproject Slapdash Supercars (2015) pimpte hij met karton de auto’s van buren op tot racewagens.

Het resultaat van Ordinary is uiteenlopend, humoristisch en soms gewoon mooi. Er werd geprikt in hotdogs, billen en tanden. De Tsjechische Vendula Knopová smolt het bestek om tot een zwart-witte plastic pluim. Fotograaf Amy Kouwenhouven en ontwerpbureau We Make Carpets, bekend van tapijten gemaakt van pasta, snoep en wasknijpers, maakten een wegwerpkleed (zie foto).

De focus op een gewoon ding is niet nieuw. Interieurtijdschrift MacGuffin wijdt elke editie aan een alledaags voorwerp (het bed, het raam) en het kleinere Karaat doet dat met materiaal (klei, koper, zout). De toevoeging van Ordinary zit in het gebrek. Aan tekst, aan uitleg. Er is geen voorwoord of fotobijschrift te zien. Zelfs de cover is leeg. Op een ‘extra’ plastic zak met bestek na. Kan je zelf nog wat toevoegen.