Eens de grote belofte, nu zingt Villazón ‘gewoon mooi’

Wat als je ‘veelbelovend’ bent, maar het niet helemaal waar kan maken? Doorgaan, natuurlijk! Het leverde Rolando Villazón en The Boxer Rebellion drie ballen op.

Arme Rolando Villazón. Elke nieuwe cd is sinds zijn stemband-operatie in 2010 aanleiding tot reflectie op zijn gebroken groei. Vroeger de grote belofte; inmiddels de tenor die de grootste van zijn tijd had kúnnen zijn. Zo bezien is het een gunstig teken van continuïteit dat de Mexicaan nog altijd veel fans, een prestigieus label en de grootste operahuizen aan zijn voeten heeft. En in Treasures of Bel Canto doet Villazón precies wat de relatief weinig veeleisende liederen van Bellini, Rossini, Donizetti en Verdi van hem verwachten: gewoon mooi zingen, met trefzekere uithalen, veel warmte en een snikkend timbre. De oorspronkelijke pianobegeleidingen zijn nu erg keurig georkestreerd, en worden door het Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino o.l.v. Marco Armiliato braaf uitgevoerd.