‘Die stille twee minuten symboliseren het hedendaagse fascisme’

De 22-jarige Christa krijgt op sociale media te horen dat ze verkracht moet worden. Met drie anderen begon ze de campagne #geen4meivoormij.

De foto die Christa op Facebook postte.
De foto die Christa op Facebook postte.

„Het is heel bizar, ik word via sociale media en telefonisch bedreigd. Vooral veel seksistisch getinte opmerkingen, mensen die vinden dat ik verkracht moet worden”, zegt de 22-jarige Christa dinsdag aan de telefoon. Dat had ze nu ook weer niet verwacht, toen ze afgelopen weekend samen met drie mede-activisten de online campagne #geen4meivoormij begon.

De vier activisten roepen mensen op om de hashtag op Twitter of Facebook te gebruiken om hun ongenoegen over 4 mei en de huidige staat van Nederland te laten blijken. Christa vindt de dodenherdenking hypocriet. “Voor mij heeft 4 mei geen zin wanneer we het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan”, schreef ze in haar Facebook-post.

Trending

De oproep van de vier activisten had effect. #geen4meivoormij hoort bij de vaakst gebruikte hashtags van de afgelopen dagen. Christa’s post over het onderwerp op Facebook werd 12.000 keer gewaardeerd. Maar ook reacties van mensen die het oneens zijn met de activisten zijn overweldigend. Een Facebook-post van een jongen die uitgebreid omschrijft waarom Christa ongelijk heeft, krijgt bijna 70.000 steunbetuigingen. Zij begonnen #wel4meivoormij.

Je maakt nogal wat los.
„4 mei is een belangrijke dag voor veel mensen. Heel veel mensen hebben iemand gekend die de oorlog heeft meegemaakt. Het komt dus dichtbij. Maar veel mensen die boos worden, begrijpen mijn statement geloof ik niet. Zij denken dat ik de herdenking wil afschaffen of verstoren. Maar ik ga echt niet op de Dam staan met een megafoon. Ik zeg gewoon dat ik er niet aan meedoe.”

Je schrijft op Facebook dat je de Nederlandse samenleving hypocriet vindt. Op welke manier precies?
„Om de paar weken zijn er demonstraties van organisaties zoals Pegida, de Nederlandse Volks-Unie en Zwart Front, die onder meer tegen de islam demonstreren. Er komen soms mensen op af met nazisymbolen. We herdenken vier mei terwijl zij onder het mom van vrijheid van meningsuiting nog steeds door de straten marcheren. Ik heb daardoor niet het idee dat twee minuten herdenken zin heeft.

„De stille twee minuten zijn voor mij een symbool voor de stilte over hedendaags fascisme.”

Christa gaat geregeld naar Pegida-demonstraties om een tegengeluid te laten horen, daar is ze ook wel eens voor opgepakt. In 2013 begon Christa als anti-zwartepiet activist. Later heeft ze tegen de Gouden Koets en tegen de film over Michiel de Ruyter gedemonstreerd. Ook toen zag ze dat „niet de hele geschiedenis” werd verteld. „Op de Gouden Koets staan mensen van voormalige koloniën afgebeeld, daardoor wordt die tijd geromantiseerd terwijl het misdadig was.” Christa vindt dat Nederland „mentaal moet dekolonialiseren”.

„Mensen zijn zich niet bewust van het verleden en daardoor kan de geschiedenis zich herhalen, en kan racisme groeien. Overal wordt de Holocaust onderwezen, maar ons koloniale verleden wordt amper belicht. Mensen uit de Nederlandse koloniën hebben in de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld ook gevochten, dat hoor je bijna nooit. We herdenken in Nederland niet inclusief.”

Geen achternaam

Christa zegt niet wat zij in het dagelijks leven nog meer doet. Ze wil ook niet dat haar hele naam gepubliceerd wordt. Uit angst voor mogelijke tegenstanders. „En ik houd mijn privéleven en mijn activistenbestaan zoveel mogelijk gescheiden.”

Christa wil wel vertellen over haar achtergrond, die een belangrijke reden voor haar activisme is.

„Mijn vader is Surinaams-Javaans. Mijn overgrootouders zijn in 1930 naar Suriname verscheept om het werk dat tot slaaf gemaakten achter lieten te gaan doen. Ik heb een Nederlandse moeder, haar grootouders hebben tijdens de Tweede Wereld Oorlog ondergedoken gezeten.”

Twitter avatar Volledigenaam81 Volledige Naam @charlotte101987 @chnoella Als iedereen die voor islam of tegen zwarte Piet is gewoon terug gaat naar waar hij/zij vandaan komt. #eindgoed

Waarom ben je activist geworden?
„In 2013 sprak die vrouw van de Verenigde Naties uit dat Zwarte Piet racisme is. De reacties op haar uitspraak verbaasden me enorm. Op sociale media zag ik dat veel mensen waarvan ik het niet had verwacht racistische opmerkingen maakten. ‘Buitenlanders moeten oprotten’, schreven ze bijvoorbeeld. Daardoor ben ik anders om me heen gaan kijken. Ik ben me gaan verdiepen in racisme in Nederland. Waarom wordt er op een bepaalde manier gereageerd op mensen die niet wit zijn?”

Twitter avatar romy_pony Romy De mensen die #voormijgeen4mei aanhangen mogen van mij uitgesloten worden van elk bevrijdingsfestival/feest op 5 mei

Micro-agressie

In het dagelijks leven ervaart Christa „microagressie”. Zo noemt Christa het als mensen iets doen dat zij racistisch vindt. „Mensen zeggen dingen als: ‘Je praat best wel goed Nederlands voor een allochtoon.’” Daarmee impliceer je volgens Christa dat mensen met een bepaalde achtergrond geen Nederlands kunnen of dom zijn.

„Of mensen zeggen: ‘Je bent best wel slim voor een Indo.’ En als ik daar afkeurend op reageer, vinden ze me een zeikerd.” Christa noemt zichzelf „anti-racist”.

Heb je het idee dat deze manier van actievoeren werkt?
„Ik wil mensen prikkelen en aanzetten tot nadenken. En ik heb aandacht getrokken, dus volgens mij is deze actie gelukt.”