Die krolse solohobo fascineert wel

Drie stukken staan er op deze aan de Belgische componist Wim Henderickx (1962) gewijde dubbel-cd, en ze zijn alledrie totaal anders. Dat is leuk, maar ook richtingloos. En eigenlijk zijn het vier stukken: van ‘Empty mind’ zijn twee versies opgenomen, een voor hobo en elektronica, en een langere bewerking met orkest. Oosterse filosofie en muziek vormen een bron van inspiratie voor Henderickx, al vermijdt hij (meestal) de exotische clichés. Zo werkt de vloot stoomboten die in het deel ‘Contemplation’ voorbij lijkt te varen behoorlijk op de zenuwen, en hetzelfde geldt voor de krolse solohobo. Maar fascinerend is het wel. Constanten zijn een beweeglijke ritmiek en de queeste naar ongehoorde klank en kleur. Voorts het Messiaen-achtige ‘At the edge of the world’ en de swingende medinamuziek van slagwerkconcert ‘Groove!’.