Deze supercar werkt alleen met een stokoude laptop

Het onderhoud aan de boardcomputer van deze peperdure McLaren F1 kan alleen worden verricht met een 25 jaar oude Compaq-laptop.

Een oude Compaq-laptop type LTE-5280. Screenshot YouTube

Stel je eens voor: je hebt een miljoenenvilla die van alle moderne gemakken en de laatste technische snufjes is voorzien, maar ‘s avonds moet je wel de deur barricaderen met een houten balk. Zo ongeveer moeten bezitters van de McLaren F1 - marktprijs zo’n dertien miljoen dollar - zich voelen als ze voor een opknapbeurt naar de garage gaan. Het onderhoud aan de boardcomputer kan namelijk alleen worden uitgevoerd met een 25 jaar oude Compaq-laptop.

Honderd exemplaren zijn er nog van wat bekendstaat als de snelste legale supercar ter wereld, inclusief een V-12-motor van BMW en verschillende gouden onderdelen. Een duur wagentje is het, en niet alleen in aanschaf. McLaren betaalt namelijk jaarlijks duizenden dollars aan het opkopen Compaq LTE-5280-laptops, die met recht stokoude bakbeesten genoemd mogen worden. Waarom specifiek dit type computer terwijl er voor een paar tientjes vele oude computers op Ebay te vinden zijn? Omdat de auto’s alleen werken met deze laptops.

Praten met de boardcomputer

Een essentieel onderdeel van de technologie van de supercar is namelijk de zogeheten CA-card, te vergelijkenmet een kaartje dat je in een kastje steekt om digitale televisie te kijken. Alleen via de kaart kan het kastje communiceren met de televisie. Zo werkt het ongeveer ook voor de McLaren-boardcomputer. De software is alleen toegankelijk via een speciale sleutel, de toegangskaart die kan “praten” met dit specifieke type auto.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe dit precies werkt:

Website Jalopnik ging op bezoek bij de McLaren-garage in het Britse Woking en tekende het verhaal op van deze bijzonder computers. Het bedrijf werkt ondertussen aan een nieuwe soort interface waarmee de problemen binnenkort tot het verleden moeten behoren. Tot die tijd blijven de Compaq 5280’s nog broodnodig in Woking.