Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Aalbessen-sinaasappeltaart

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Ik weet dat aalbessen geoogst worden in de zomer, en ik weet dat het nog geen zomer is. Maar aalbessen zijn het hele jaar door verkrijgbaar en bovendien heeft u dit recept dan alvast. Ze stonden bij mijn ouders achterin de tuin en gingen meestal bij de gele vla tijdens het toetje, maar ze zijn ook heerlijk in taart.

Zeef de bloem op je werkblad. Druk een kuiltje in de bloem en doe de boter, 40 gram suiker, één ei, water en een snufje zout erin. Kneed snel tot een glad deeg. Wikkel het in folie en leg het een halfuur in de koelkast. Doe de marsepein en de (niet koude) boter in een kom en vermeng met een mixer. Voeg drie eetlepels suiker, vanillesuiker, een snufje zout en twee eieren toe. Mix tot de suiker helemaal opgelost is. Voeg de rasp en het sap van de sinaasappel toe. Zeef de maizena over de marsepeinvulling en roer door elkaar. Roer de aalbessen door de vulling. Snijd de papaja in kleine stukjes en roer deze door de vulling.

Haal het deeg uit de koelkast. Bekleed een taartvorm met het deeg. Druk de zijkanten goed omhoog, zodat de vulling niet gaat lekken. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg. Schenk de marsepeinmassa erop. Bak de taart in een oven (190 ºC) in ca. 45 minuten gaar. Laat afkoelen en zet nog minimaal een uur in de koelkast. Strooi daarna de poedersuiker over de taart en versier met takjes aalbes.