Controles voor vertrekhal Zaventem versoepeld

Elke passagier wordt nog voor de vertrekhal gecontroleerd, maar dat leidt tot grote vertragingen.

Passagiers wachten voor de extra controle op Zaventem. Foto Francois Lenoir - Reuters

Vanaf woensdag zal de permanente controle van passagiers op de Brusselse luchthaven Zaventem nog voordat ze de vertrekhal betreden, iets versoepeld worden. Dat hebben de politievakbonden, de luchthaven en het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag afgesproken, zo liet minister Jan Jambon aan Belgische media weten.

Voortaan wordt niet iedere passagier meer gecontroleerd in de witte tenten voor de vertrekhal, maar zullen mensen die zich verdacht gedragen aan een controle onderworpen worden. Ook worden mensen bij wijze van steekproef uit de rij gehaald. Jambon zegt niet etnisch te gaan profileren. De veiligheid van de passagiers zal er volgens de minister niet op achteruitgaan.

Grote vertraging

Na de aanslagen op 22 maart zijn er scherpere controles ingesteld op Zaventem. Het personeel van de luchthaven drong daar op aan. Volgens hen was het al langer niet goed gesteld met de veiligheid. Het commercieel belang van de luchthaven zou prevaleren, agenten zouden met oud wapentuig opgezadeld zitten.

Sinds maandag is de vertrekhal voor het eerst weer grotendeels open. De luchthaven draait op 80 procent van de normale capaciteit. Als extra veiligheidsmaatregel moeten alle passagiers in een tent voor de vertrekhal aantonen over een geldig vliegticket te beschikken en hun bagage laten controleren.

Dat leidt tot grote wanorde. Sommige passagiers lopen door de extra controles tot meer dan drie uur vertraging op en missen als gevolg daarvan hun vlucht.