‘Commissie gaat instemmen met opheffen visumplicht Turkije’

Het land zou flinke vooruitgang hebben geboekt om aan de door de EU gestelde voorwaarden te voldoen.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu in april op een bijeenkomst met onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
De Turkse premier Ahmet Davutoglu in april op een bijeenkomst met onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Foto Lefteris Pitarakis/AP

Turkije zal woensdag voorwaardelijke toestemming krijgen van de Europese Commissie voor het visumvrij reizen naar Europa. Het land voldoet volgens Brusselse bronnen van persbureau Reuters aan de meeste voorwaarden daarvoor. Het zou betekenen dat de Turken vanaf komende zomer met een biometrisch paspoort door de EU kunnen reizen.

Het visumvrij reizen is onderdeel van het vluchtelingenakkoord dat de EU afgelopen maart sloot met Turkije. In ruil voor het terugnemen van illegale migranten uit Griekenland werd het land een aantal financiële en politieke beloningen in het vooruitzicht gesteld. Eén van die zaken is dat Turken vanaf de zomer van 2016 met een toeristenvisum binnen de lidstaten kunnen reizen.

Voldaan aan meer eisen

Vorige maand leek het doorgaan van dit onderdeel van de deal nog ver weg, toen bleek dat Turkije slechts aan de helft van de 72 gestelde criteria voldeed. Volgens bronnen binnen de EU heeft het land echter hard gewerkt om de deadline deze week te halen. Nu zou aan 65 eisen zijn voldaan. Als de Commissie woensdag groen licht geeft, moet het land wel nog aan de openstaande voorwaarden voldoen.

Dat kan nog weleens een heikel punt worden. Volgens de BBC bevinden zich onder de nog openstaande criteria onder meer bepalingen ten aanzien van de vrijheid van meningsuiting, terrorismewetgeving en het recht op een eerlijk proces. Ook de erkenning van Cyprus als staat ligt gevoelig voor de Turken.

Volgens Reuters, dat zich baseert op uitspraken van een Turkse ambtenaar, gaat het land de visa voor Griekse Turken afschaffen. Beide landen betwisten al jarenlang wie aanspraak mag maken op Cyprus. De afschaffing betekent volgens de ambtenaar echter niet dat Turkije het eiland ook erkend.

Turkije dreigt akkoord op te zeggen

Onlangs dreigde Turkije nog het vluchtelingenakkoord op te zeggen als de Europese Commissie geen toestemming zou geven voor het visumvrij reizen. Vicevoorzitter Frans Timmermans zei toen dat de EU zich “niet laat chanteren” over de visumplicht.

Als de Commissie groen licht geeft voor de deal, betekent dat nog niet dat Turken ook al daadwerkelijk vanaf juni met een biometrisch paspoort kunnen reizen door de EU. De parlementen van de lidstaten moeten nog hun ja-woord geven.