Brussel: Brexit en China bedreigen economisch herstel

De Europese Commissie voorspelt licht economisch herstel, maar ziet risico’s in een eventuele Brexit en de afnemende groei in China.

Het economisch herstel in de eurozone is zwak, maar zet volgend jaar door. Dat voorspelt de Europese Commissie in een dinsdag gepubliceerde economische raming. Zaken die de groei in gevaar brengen zijn de olieprijs, de onzekerheid die het Britse Brexit-referendum meebrengt en de afzwakkende groei in markten als in China.

Het rapport schetst de eurozone aan het einde van een positieve periode met een lage muntkoers, een lage olieprijs en veel overheidsbestedingen door de inkomende vluchtelingenstroom. Hoewel de olieprijs naar verwachting voorlopig laag blijft, is er volgens de onderzoekers inflatie op komst en zal de koers van de gedeelde munt stijgen. Hierdoor wordt het leven voor Europeanen duurder, en zullen de uitgaven van consumenten naar verwachting tegenvallen.

De werkloosheid in de eurozone daalt volgens de verwachting licht, van 10,3 procent dit jaar naar 9,9 procent in 2017. De grootste dalingen worden verwacht in landen als Spanje en Cyprus, die economische hervormingen hebben doorgevoerd. Voor Nederland verwacht de Commissie ook een daling: van 6,9 procent in 2015 naar 6,1 procent. Deze raming is een tiende procentpunt lager dan de voorspelling die het Centraal Planbureau (CPB) in maart deed.

Groei, maar met risico’s

Voor de eurozone schat de Commissie de economische groei voor dit jaar op 1,6 procent. Volgend jaar zou die uitkomen op 1,8 procent. De Nederlandse economie groeit relatief iets harder: in 2016 komt de groei naar verwachting uit op 1,7 procent. In 2017 wordt zelfs 2 procent groei verwacht.

Wel waarschuwen de onderzoekers dat die groei bedreigd wordt door zowel factoren van binnen en buiten de Europese Unie. De afnemende economische ontwikkelingen in groeimarkten als China is een van de grootste risicofactoren, die serieuze consequenties kan hebben voor de Europese economieën. Ook geopolitieke spanningen kunnen de economieën van lidstaten erger raken dan gedacht.

Van binnen de EU drukt de onzekerheid rondom het Brexit-referendum op de verwachte groei. Het is volgens de Commissie belangrijk dat er gemeenschappelijke oplossingen worden gevonden voor Europese problemen.