Brian Eno kan met één vinger deuren openen

Brian Eno durft na een 45-jarige muziekcarrière (lid van band Roxy Music, uitvinder van ambient music, sparringpartner van David Bowie, producer van U2 en Coldplay) nog steeds te beweren dat hij geen muziekinstrument beheerst. Juist in zijn éénvingerig toetenspel en abstract stemgebruik is hij de meester. Het lange titelnummer van zijn 27ste soloalbum The Ship begint ambient. Pas na zes minuten valt de roboteske zang in en doemen de contouren op van een album dat geïnspireerd werd door de lessen die de Eerste Wereldoorlog en het zinken van de Titanic ons kunnen leren. De tweede lange soundscape ‘Fickle Sun’ eindigt met een matige cover van The Velvet Undergrounds ‘I’m Set Free’. The Ship is een deur naar Eno’s eerdere werk: begin bij het onovertroffen album Music For Airports (1978).

    • Jan Vollaard