Beursgang lichttak betekent einde van het oude Philips

Technologieconcern Topman kondigt verkoop Philips Lighting aan via de beurs, maar sluit ultiem privaat bod niet uit.

Philips brengt zijn lichttak, Philips Lighting Solutions, naar de Amsterdamse beurs. Tegelijk houdt het de deur op een kier voor private verkoop. Mocht een koper ineens een geweldig bod doen op het complete bedrijfsonderdeel, dan kan de beursgang – naar verwachting over zo’n vier weken – toch worden afgeblazen.

Philips-bestuursvoorzitter Frans van Houten is er zeker van dat een beursgang „de beste optie” is, zo zei hij tijdens een persconferentie, dinsdagochtend.

Al anderhalf jaar is Philips (24,2 miljard euro, 117.000 werknemers) druk in de weer met de verkoop van zijn lichttak. Daarmee neemt het concern uit 1891 afscheid van het product dat Philips groot heeft gemaakt: de lamp. Philips gaat verder als technologiebedrijf op het gebied van gezondheid. ‘Healthtech’ noemt het bedrijf deze branche zelf.

Dat Philips van zijn lichtbedrijf af wil, stond dus al een tijd vast. Maar het was onzeker hóé. Terwijl een team van zakenbankiers, advocaten en adviseurs bezig was met de voorbereidingen van de beursgang, werkte een tweede team aan een onderhandse verkoop, in één keer aan één partij.

Het zag er aanvankelijk goed uit voor dit tweede dealteam: de interesse leek groot. Na het verstrijken van de deadline voor de biedingen twee weken geleden viel de animo toch tegen, zeggen betrokkenen. Geïnteresseerden zouden Lighting Solutions een te onzekere investering vinden. Het bedrijf krimpt – de omzet daalde afgelopen kwartaal 2 procent naar 1,7 miljard euro – en doet veel verschillende dingen in wel 180 landen. Topman Van Houten wil niet bevestigen dat er weinig interesse was. Na evaluatie van de biedingen heeft Philips geoordeeld dat die „minder aantrekkelijk zijn” dan een beursgang, zei hij.

Dus nu mag toch het beursgangteam de verkoop uitvoeren. Tenzij een private-equitybedrijf of andere geïnteresseerde partij alsnog met een geweldig bod om de hoek komt. Hoewel onwaarschijnlijk, blijft dat tot het allerlaatste moment een mogelijkheid. Zo blies verfconcern AkzoNobel in 2007 op het laatste moment toch de beursgang van farmatak Organon af, vanwege een onweerstaanbaar bod.

Met een beursgang wil Philips 25 procent van zijn aandelen verkopen en houdt in eerste instantie zelf een meerderheidsbelang. De resterende aandelen verkoopt het bedrijf later in verschillende stappen. De meeste aandelen worden aangeboden aan institutionele beleggers, maar ook particulieren kunnen instappen. Van Houten zou het „geweldig” vinden als mensen dat doen, zei hij. Het bedrijf gaat 40 tot 50 procent van de winst uitkeren als dividend.

De opbrengst van Lighting Solutions, enkele miljarden, wil Van Houten gebruiken voor investeringen. Met een beursgang stroomt de opbrengst in delen binnen. Dat kan onhandig zijn als hij bijvoorbeeld een grote overname zou willen doen. Bij onderhandse verkoop aan één partij had Van Houten in een keer een bak geld tot zijn beschikking gekregen.

Philips Lighting Solutions moet alleen verder, als zelfstandig bedrijf met een eigen topman, de Fransman Eric Rondolat. Dat zal niet makkelijk zijn voor het bedrijf en zijn 36.000 werknemers. Terwijl de healthtech van het ‘oude’ Philips een groeimarkt is, geldt dat niet voor lampen. In zijn aankondiging van de beursgang is Philips daar niet al te somber over. Het verwacht te kunnen profiteren van de omschakeling van traditionele lampen naar led en naar verlichting die verbonden is met het internet. Nu moet het nog afwachten of ook de beleggers daar vertrouwen in hebben.