Australiër beweert dat hij de bedenker van bitcoin is

De ware Satoshi Nakamoto, die de digitale munt bitcoin bedacht, blijkt een 45-jarige Australiër te zijn.

Wil de echte Satoshi Nakamoto nu opstaan? Oftewel: wie heeft de digitale munteenheid bitcoin bedacht? In 2008 beschreef de Japanner Nakamoto de techniek achter de munteenheid in een academische paper. Sindsdien vraagt de hele wereld zich af wie er achter het pseudoniem schuilgaat.

Maandag stond de 45-jarige Australische computerwetenschapper Craig Wright op. Via de BBC, GQ en The Economist heeft hij bekendgemaakt dat hij degene was die in 2008 de bitcoin heeft uitgevonden. En via een lange blogpost, waarin hij zichzelf met de schrijver Jean-Paul Sartre vergelijkt, probeert hij dat te onderbouwen.

Bitcoin heeft voor een revolutie gezorgd in internetbetalingen. Geen overheid of bank heeft er controle over. Het grote verschil met internetbankieren is dat er bij bitcoins geen bank tussenzit. Transacties vinden, net zoals bij cash, direct tussen gebruikers plaats. Alleen dan digitaal.

Die anonimiteit zorgde ervoor dat de bitcoin snel populair werd onder privacyliefhebbers en – zo zeiden critici – criminelen. Naast anonimiteit werd als pluspunt gezien dat bitcoins niet onderhevig zijn aan inflatie. Het aantal bitcoins wordt langzaam uitgebreid en is gemaximeerd. Dat geldt niet voor de euro’s, dollars en yens die worden bijgedrukt door centrale banken.

Geen inflatie dus, maar wel enorme prijsschommelingen. Met de toenemende populariteit en aandacht werd de bitcoin namelijk ontdekt door speculanten. Op het hoogtepunt in 2013 was een bitcoin ruim 1.100 dollar waard. Nadat het grootste handelsplatform voor bitcoins omviel, daalde de koers in 2014 tot onder de 200 dollar. Maandagavond was een bitcoin ruim 440 dollar waard.

Inmiddels zijn er tientallen digitale munteenheden als bitcoin. Er is nog een belangrijke erfenis. De onderliggende technologie: de blockchain, een openbaar onlineregister van transacties. De bitcoin-blockchain voorkomt bijvoorbeeld dat een bitcoin twee keer wordt uitgegeven.

Het wordt gezien als een ideale manier van vertrouwen verschaffen, doordat de controle op wat er in dat register komt niet door één centrale instantie wordt gedaan, maar door het netwerk van gebruikers. Grote partijen als ING en IBM investeren inmiddels in blockchaintechnologie.

Echt of niet?

De grote vraag is nu of dit allemaal de erfenis is van Wright. Bitcoin is doorontwikkeld door een groep internationale programmeurs, dus één persoon krediet geven voor bitcoin gaat sowieso wat ver.

Maar er ontstond gisteren een hevig onlinedebat over of Wright’s bewijs wel afdoende is. Sommige computercodes zouden namelijk ook kunnen zijn gekopieerd zonder Nakamoto te zijn. En als Wright het echt is, waar zijn dan de 450 miljoen dollar aan bitcoins die Nakamoto zou moeten hebben?

Wright zegt tegen The Economist dat mensen hem maar moeten geloven of niet. „Ik blijf niet door hoepels springen.”

Gavin Andresen, een van de doorontwikkelaars van bitcoin van het eerste uur, neemt het in een blog voor Wright op. „Het was beter geweest als Sastoshi Nakamoto een codenaam was voor een NSA-project of kunstmatige intelligentievorm die uit de toekomst is gestuurd om ons primitieve geldsysteem te verbeteren. Dat is hij niet. Hij is een imperfect mens net als de rest van ons.”