Arrestatie voor in brand steken auto burgemeester Haarlem

Volgens de politie is het mogelijk dat de man van de georganiseerde misdaad opdracht kreeg de brand te stichten.

De auto van Bernt Schneiders. Foto Michel van Bergen / ANP

De politie heeft dinsdag een 45-jarige man opgepakt in verband met het in brand steken van de auto van burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem. De man is opgepakt omdat zijn signalement overeenkwam met dat van beelden die vorige week in Opsporing Verzocht werden getoond.

Het vermoeden van de politie is dat de opgepakte man slechts is ingehuurd om de brand te stichten. Daarom wordt nog gezocht naar een mogelijke opdrachtgever, of opdrachtgevers. De auto van Schneiders ging in de nacht van 14 op 15 juni 2015 in vlammen op.

Beveiliging

Naar aanleiding van de brand kreeg Schneiders beveiliging. Een paar dagen later werd weer een auto in zijn straat in brand gestoken. De man die nu is opgepakt wordt alleen verdacht van de brand in de nacht van 14 op 15 juni.

Mogelijk komt de opdracht voor in brand steken van de auto van de georganiseerde misdaad, liet de politie eerder weten. Een week voor de brand sloot de burgemeester een woonwagen waaruit hennep werd verhandeld.

Lees ook een eerder interview van Schneiders met NRC: ‘Goed weekend’, zei de Hells Angel nog

In april vorig jaar werd president Lysander de R. van de Hells Angels in Haarlem opgepakt wegens het bezit van zwaar wapentuig. Hij is inmiddels tot 30 maanden cel veroordeeld. De brand zou wellicht een wraakactie voor die arrestatie kunnen zijn geweest. Met al die scenario’s wordt rekening gehouden, zegt een woordvoerder van de politie:

“Je kan je voorstellen dat een burgemeester niet altijd besluiten neemt waar iedereen even blij mee is en dat hij daarmee soms geen vrienden maakt.”

    • Joram Bolle