Economie

Amerikaanse autoverkopen op weg naar nieuw record

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

In de maand april zijn er in de Verenigde Staten 1,5 miljoen auto’s verkocht, dat is 3,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee komt de prognose voor heel 2016 op 17,4 miljoen auto’s en dat zou voor het tweede jaar op rij een record betekenen, meldt The Wall Street Journal.

De verkopen zitten vooral in de lift door de goedkope kredieten, de lage gasprijzen en het toenemende consumentenvertrouwen. Vooral duurdere trucks en sport-auto’s zijn in trek, terwijl de verkopen van gewone personenauto’s juist met vijf procent daalden.

Vooral Ford profiteert van die verschuiving. De in Detroit gevestigde autofabrikant verkocht 70.000 pick-ups uit de F-series, het meest winstgevende model.

Van de grote merken zag alleen General Motors de verkopen dalen, van alle andere fabrikanten gingen de verkopen met procenten omhoog. Met de Japanse merken Honda en Nissan als uitschieters met respectievelijk veertien en dertien procent meer verkopen.

De nieuwe zelfrijdende auto van Google is een minivan

Google heeft de handen ineen geslagen met Fiat Chrysler voor het ontwikkelen van een nieuwe zelfrijdende auto. Het is de comfortabele minivan Pacifica met ruimte voor de hele familie, schrijft TechCrunch. Er worden honderd proefauto’s geproduceerd die voorlopig alleen kunnen rijden op een testcircuit in Californië.

Volgens Google is de nieuwe minivan een heel andere auto dan tot nu toe is getest in het ambitieuze project voor zelfrijdende auto’s:

“The minivan design also gives us an opportunity to test a larger vehicle that could be easier for passengers to enter and exit, particularly with features like hands-free sliding door.”

De Chrysler Pacifica heeft een ingebouwde stofzuiger, dertien bekerhouders, twee 10 inch HD-schermen, twaalf stopcontacten en acht USB-poorten zodat er genoeg te doen is als je toch niet zelf hoeft te rijden.

Uber verruilt Google Wallet voor Android Pay

Vanaf volgende week is Android Pay de standaardmethode om te betalen met je Android smartphone voor een ritje met Uber. De taxidienst geeft iedereen die overschakelt naar Android Pay volgens The Verge een korting van tien dollar op de eerstvolgende rit.

Daarmee vervangt Android Pay - de grote concurrent van Apple Pay - het sinds 2013 in de Uber-app geïntegreerde Google Wallet. Die betaal-app van Google heeft onlangs aangekondigd zich vooral te gaan richten op peer-to-peer-betalingen. Om het makkelijk te houden voor hun klanten was Uber daardoor min of meer gedwongen over te stappen naar Android Pay.

Alle vaste klanten die met Google Wallet betaalden hebben inmiddels een email gehad met een aankondiging van de overgang, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan.